Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ρεμπέτικο (1983) του Κώστα ΦέρρηΜια κινηματογραφική ελεγεία, αφιερωμένη στους περιθωριοποιημένους από την ιστορία.. Στην Ελλάδα, ο όρος "Ρεμπέτικα" χρησιμοποιείται για να περιγράψει κανείς τα τραγούδια των αποκλεισμένων και των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο 1919-1956. Το 1922, ένα εκατομμύριο Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στις ακτές της Μικράς Ασίας, εξωθούνται στην εξορία. Οι πρόσφυγες της Σμύρνης πρέπει να ζουν στην φτώχεια, σε παράνομες παράγκες στο λιμάνι του Πειραιά. Συνδέονται με μια ισχυρή αλληλεγγύη και αυτό που τούς ενώνει είναι η μουσική. Η ταινία αφηγείται την σκληρή ζωή των ατόμων που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας στα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια φανταστική αναπαράσταση -αλλά ακριβή και πειστική- μιας πραγματικότητας, στην οποία κυριαρχεί το έγκλημα, η λογοκρισία, οι διώξεις, τα ναρκωτικά και η απολύτως εξαιρετική μουσική..!.

Σύνοψη
Το έργο: Η Μαρίκα ή «Μπέμπα» γεννιέται το 1917 στη Σμύρνη, στο πίσω δωμάτιο του καφενείου όπου τραγουδάει ρεμπέτικα ο πατέρας της. Η πολυτάραχη σχέση των γονιών της και τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής καθορίζουν την πορεία της: η Μαρίκα θα έρθει με το κύμα των προσφύγων στην Αθήνα, θα μείνει ορφανή όταν ο πατέρας της σκοτώσει σε καβγά τη μητέρα της, θα λάμψει επάνω στο πάλκο ως τραγουδίστρια του ρεμπέτικου και θα σβύσει στα 1955, μόνη, μετά την επιτυχία και την αναγνώριση και ενώ πια τα ρεμπέτικα τραγούδια εκτοπίζονται από τα «ελαφρά».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης
Σενάριο: Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Φέρρης (Βασισμένο σε μια ιδέα του Κώστα Φέρρη)
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Τάκης Ζερβουλάκος
Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Έτος Παραγωγής: 1983, Ελλάδα
Πρεμιέρα στην Ιταλία: 04 Αυγούστου 2010
Διάρκεια: 110' (Ελλάδα: 150')
Χώρα: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμο
Ηθοποιοί: Σωτηρια Λεοναρδου, Νίκος Καλογερόπουλος, Μιχάλης Μανιάτης, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Δημητράτος, Γιώργος Ζορμπάς, Κωνσταντινος Τζούμας, Βίκυ Βανίτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου