Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ζήτημα ζωής και θανάτου/A Matter Of Life And Death (1946) των Michael Powel και Emeric Pressburger


Η υπόθεση σχετικά απλή: σμηναγός της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλεί στη βάση. Το αεροπλάνο του έχει υποστεί πλήγματα κατά την αποστολή του στη Γερμανία, έχει πάρει φωτιά, καίγεται και θα πέσει. Θα πηδήξει χωρίς αλεξίπτωτο, λέει. Η ασυρματίστρια με την οποία μιλά καταλαβαίνει το μάταιο της προσπάθειας και του δίνει κουράγιο έως ότου τον χάνει από τη γραμμή.
Ο αεροπόρος όμως σώζεται, συναντά την ασυρματίστρια και, όπως θα καταλάβατε, την ερωτεύεται. Και τότε όλα αλλάζουν: δέχεται την επίσκεψη ενός νεκρού, ο οποίος του ανακοινώνει ότι κατά λάθος βρίσκεται στη Γη, ότι θα έπρεπε να έχει πεθάνει. Μάλιστα, έχει ελάχιστο χρόνο να χαιρετήσει όσους αγαπά, διότι η θέση του είναι στον παράδεισο.
Αλλά ο πιλότος είναι ευτυχισμένος, δεν θέλει να φύγει. Αποφασίζει να κάνει έφεση στον θάνατο και να παραστεί σε ένα επουράνιο δικαστήριο, όπου θα κριθεί η υπόθεσή του, με δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες, όλους, αρνητικά διακείμενους απέναντί του. Αν χάσει, θα πρέπει να ανέβει τη σκάλα σε σχήμα σπείρας που οδηγεί στην άκρη του γαλαξία και μακριά απ’ ό,τι ονειρεύεται…

Ολα τα παραπάνω δεν είναι παρά οράματα, φυσικά, τα οποία έχει προκαλέσει μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη από παλιό τραύμα, η οποία μπορεί να διορθωθεί μόνο με μια εξαιρετικά επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση. Στη διάρκεια αυτής της επέμβασης εξελίσσεται και η ακροαματική διαδικασία που κρίνει το μέλλον του.
Αφεθείτε στις απλές, ειλικρινείς και χωρίς φανφάρες ερμηνείες των ηθοποιών, στο σεναριακό εύρημα που εκφράζει τη δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του, αλλά και στο υπέροχο μαυρόασπρο του φιλμ. Αν σκεφτείτε ότι μοιάζει να περιέχει κάτι σαν μαργαριταρένιο ασημί, δεν κάνετε λάθος, δεν πάσχετε από αθεράπευτο ρομαντισμό.
Αυτό ακριβώς το ασημί το πέτυχαν οι δημιουργοί του φιλμ, ενώ δοκίμαζαν τρόπους να φτιάξουν έγχρωμες ταινίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου