Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ο Θίασος (1975) του Θόδωρου Αγγελόπουλου


Μέσα από την ιστορία ενός θεατρικού "μπουλουκιού" που παίζει την "Γκόλφω" στην ελληνική επαρχία, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κάνει μία τοιχογραφία της ιστορίας της Ελλάδας, από το 1939 μέχρι το 1952.
Τα μέλη του θιάσου έχουν μεταξύ τους σχέσεις ανάλογες με αυτές των προσώπων της κλασσικής τραγωδίας Ορέστεια. Οι διαρκείς περιοδείες του θιάσου, ανά την Ελλάδα της περιόδου 1939-1952, και γίνονται αιτία ανάδυσης της πρόσφατης ιστορικής μνήμης. Η ταινία αρχίζει το 1952 και τελειώνει το 1939 με ένα πανομοιότυπο πλάνο, την άφιξη του θιάσου στο Αίγιο. Με μια ατέλειωτη σειρά αναδρομών ξετυλίγονται τα ιστορικά γεγονότα των δεκατριών αυτών ετών, αντανακλώνται μέσα στο περιβάλλον του θιάσου, επιδρούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών του, και τις επηρεάζουν καθοριστικά...

Η ταινία πραγματεύεται την πορεία ενός θεατρικού μπουλουκιού που δίνει παραστάσεις στον ελλαδικό χώρο με το ίδιο πάντα έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, «Γκόλφω, η βοσκοπούλα». Η χρονολογική κατασκευή της ταινίας, περίπλοκη και πολύπλοκη, κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς εναλλαγές εποχών. Πολυβραβευμένη ταινία, εντάσσεται στην «Τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας «Μέρες του 36» και προηγείται των «Κυνηγών».
Ταινία καθοριστικής σημασίας για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και το πολιτικό σινεμά εν γένει, συνάντησε τεράστια διεθνή επιτυχία και χαρακτηρίστηκε από πολλές ενώσεις κριτικών ως η σημαντικότερη κινηματογραφική δημιουργία της δεκαετίας του 1970. Εξαιρετική η δουλειά του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο σάουντρακ, ενώ η φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη δημιούργησε σχολή. Βραβεία στις Κάνες, το Βερολίνο και τη Θεσσαλονίκη – στο τελευταίο κέρδισε όλα τα βασικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου