Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μακρινά Αστέρια της Άρκτου (Vaghe stelle dell'Orsa, 1965)του Luchino Visconti


Αποτέλεσμα εικόνας

Δείτε την ταινία εδώ
Σενάριο: Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico, Enrico Medioli.Φωτογραφία: Armando Nannuzzi.Μουσική: Cesar Franck.Ηθοποιοί: Claudia Cardinale, Jean Sorel, Michael Craig, Marie Bell.Διάρκεια: 100' ΑσπρόμαυρηΙταλία, 1965.
Bραβεία: Xρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Bενετίας 1965.

Η Σάντρα και ο σύζυγός της Αντριου πηγαίνουν στη Βολτέρα, γενέθλια πόλη της γυναίκας, με την ευκαιρία της δωρεάς του κήπου της οικογενειακής έπαυλης, που θα γίνει δημόσιο πάρκο και θα φέρει το όνομα του πατέρα της Σάντρα. Η επιστροφή προκαλεί αναστάτωση στη γυναίκα, κυρίως όταν ξαναβλέπει τον αδελφό της, Τζιάνι, και τη μητέρα της που νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Θυμάται και ξαναζεί το παρελθόν, τη συνενοχή και τη μνησικακία απέναντι στη μητέρα και το δεύτερο σύζυγό της, το δικηγόρο Τζιλαρντίνι. Αναβιώνει, επίσης, η νοσηρή σχέση των δύο αδελφών. Νιώθοντας αμηχανία, ο Αντριου προσπαθεί να πετύχει τη συμφιλίωση της Σάντρα και του Τζιάνι με τον θετό πατέρα τους και καλεί τον Τζιλαρντίνι σε γεύμα. Η σύγκρουση κορυφώνεται...

"Ο Jean Renoir, που ασχολιόταν από νέος παθιασμένα με την κεραμική, συνήθιζε να λέει πως η κεραμική και ο κινηματογράφος έχουν κάτι κοινό: ο δημιουργός ξέρει πάντα τι θέλει να φτιάξει αλλά, μόλις το έργο μπει στο φούρνο, δεν γνωρίζει ποτέ αν θα βγει έτσι όπως το ήθελε ή τουλάχιστον ελαφρά διαφορετικό. Εγώ άφησα πολλή ώρα στο φούρνο τα Mακρινά αστέρια της  Άρκτου. Η κύηση είχε μεγάλη διάρκεια και μετά τα γυρίσματα μεσολάβησε πολύς χρόνος μέχρι να αρχίσει το μοντάζ. Κανείς δεν έχει περισσότερο άγχος από εμένα να μάθει αν αυτή η αβέβαιη "συγκέντρωση ψυχών" ψήθηκε στη σωστή θερμοκρασία."
L.V. 

Γ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου