Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Θάλαμος εξόντωσης 17/Ο Καταδότης του θαλάμου 17 / Stalag 17 (1953) του Billy Wilder


https://www.odeonstore.gr/images/Stalag17.jpg
Είναι θλιβερά τα Χριστούγεννα του 1944 για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου στον θάλαμο 17 στο στρατόπεδο 4, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα – φαίνεται να υπάρχει μια διαρροή ασφάλειας. Οι Γερμανοί συνεχώς ενημερώνονται και προειδοποιούνται για τυχόν αποδράσεις ή άλλα μυστικά σχέδια των αιχμαλώτων στρατιωτών. Οι δύο άνδρες, Manfredi και Johnson, στην προσπάθειά τους να αποδράσουν έπεσαν κατευθείαν σε μια ενέδρα των Γερμανών και εκτελέσθηκαν. Έτσι, όλοι τους ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ο προδότης μέσα στο θάλαμο που μαρτυράει τα σχέδιά τους στους Γερμανούς.

Η ταινία Ο Καταδότης του θαλάμου 17 (πρωτότυπος τίτλος Stalag 17), γνωστό και ως Θάλαμος εξοντώσεως 17 είναι πολεμικό δράμα παραγωγής1953 σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό των Ντόναλντ Μπεβάν και Έντμουντ Τρσίνσκι, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο Μπίλι Γουάιλντερ σε συνεργασία με τον Έντγουιν Μπλουμ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Γουίλιαμ ΧόλντενΝτον Τέιλορ,Ρόμπερτ ΣτράουςΝέβιλ ΜπραντΧάρβεϊ Λέμπεκ Πίτερ Γκρέιβς και Ότο Πρέμινγκερ. Σύμφωνα με τον Πίτερ Γκρέιβς η Paramount Pictures πάγωσε την πρεμιέρα της ταινίας για πάνω από έναν χρόνο εφόσον πίστευε ότι κανείς δε θα ενδιαφερόταν να δει μια ταινία με θέμα τους αιχμάλωτους του πολέμου.
Η ταινία έλαβε 3 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και χάρισε στον Γουίλιαμ Χόλντεν το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου