Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Ανάμεσα Στους Τοίχους / Entre Les Murs (2008) του Λοράν Καντέ


Ανάμεσα στους τοίχους
Νέος καθηγητής γαλλικών ο Φρανσουά σε ένα «δύσκολο» σχολείο, με πολλά παιδιά μεταναστών, θα προσπαθήσει να εμπλέξει τους μαθητές του στη διδασκαλία της γλώσσας σαν να ήταν το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι. Μόνο που, όπως κάθε εκπαιδευτικό πείραμα, έτσι κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι γεμάτο από εμπόδια και βασανιστικά διλήμματα. Βασισμένος σε βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό (ο οποίος κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο), ο σκηνοθέτης του «Ελεύθερος Ωραρίου» Λοράν Καντέ επιστρέφει σε κοινωνικούς - ταξικούς προβληματισμούς με ένα φιλμ γεμάτο ενέργεια και αβίαστη ειλικρίνεια πάνω στην τεράστια δυναμική ενός μικρού, θεωρούμενου ως «προβληματικού» κοινωνικού πυρήνα.

Το πιο ενδιαφέρον και ξεχωριστό στοιχείο της ταινίας είναι η απουσία επαγγελματιών ηθοποιών. Οι καθηγητές είναι πραγματικοί εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πραγματικοί μαθητές ,αλλά  έχουμε απόλυτα πειστική συλλογική ερμηνεία  . Οι διάλογοί της προέκυψαν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Απόλυτα ρεαλιστική, χωρίς να είναι ντοκιμαντέρ, ελάχιστα αφηγηματική και όμως η «εσωτερική δράση» της είναι καθηλωτική.
 Ένα φιλμ- πείραμα που βραβεύτηκε στις Κάνες με τον «Χρυσό Φοίνικα» (2008). Το ομόφωνο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής των Κανών, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Ανάμεσα στους λόγους που συμφωνήσαμε ομόφωνα στην επιλογή μας, υπήρξε η υψηλή τέχνη της συγκεκριμένης ταινίας».

Μια ταινία –ορόσημο , αριστουργηματική , μοναδική και αξεπέραστη που πρέπει να δουν όλοι οι  εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου