Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

«Ένας προφήτης, μα τι προφήτης!» / Life of Brian (1979) του Terry Jones Πρόγραμμα προβολής των «Φίλων του Σινεμά» με επιμέλεια του Δημήτρη Παπασπύρου
Η ταινία αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το εξής σημείο: Είναι ή δεν είναι βέβηλη και βλάσφημη; Η έκδοσή της συνοδεύτηκε από απαγόρευση προβολής σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία (προβλήθηκε έντεκα χρόνια μετά το γύρισμά της) και η Νορβηγία. Οι άσπονδοι γείτονες των τελευταίων, Σουηδοί, διαφήμισαν αυτή την ταινία με τη φράση: «Ταινία τόσο αστεία, ώστε απαγορεύτηκε στη Νορβηγία!». Η παραγωγός εταιρεία ΕΜΙ εγκατέλειψε την παραγωγή της ταινίας βρίσκοντας το σενάριο βλάσφημο. Η ολοκλήρωση της ταινίας θα ματαιωνόταν, αν δεν έβαζε τα απαραίτητα χρήματα ο ex-Beatle George Harrison, ο οποίος είναι φίλος των μελών της ομάδας.


  Κατά πόσο στέκει αυτός ο χαρακτηρισμός; Η διάθεση των Monty Python είναι εμφανής: σατιρική περιγραφή του 1ου μ.Χ. αιώνα και μέσα από αυτήν κριτική του μεσσιανικού πνεύματος που έχει επιβιώσει πολιτικά και κοινωνικά μέχρι την εποχή μας. Ιδιαίτερη μερίδα αυτής της κριτικής συγκεντρώνεται στις πολιτικές ομάδες, τα πολιτικά γκρουπούσκουλα, τις αιρετικές πολιτικές εκφράσεις, οι οποίες καταλήγουν γραφειοκρατικές παρωδίες που απεμπολούν τη δράση και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην έκδοση ανακοινώσεων.

 Η ταινία μπορεί να θεωρηθεί σάτιρα των χολιγουντιανών θρησκευτικών ταινιών, εκείνων των υπερπαραγωγών που διέθεταν θρησκευτικό πνεύμα αντιστρόφως ανάλογο του προϋπολογισμού τους. Χονδροειδείς, κακόγουστες ιστορίες, σαν και τις «ιστορικές σειρές» που παράγουν τα αμερικάνικα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, ωστόσο έγιναν αποδεκτές από το ευρύ κοινό λόγω του απόλυτα υμνητικού χαρακτήρα τους. Αντίθετα η ταινία των Monty Python χαρακτηρίζεται από την αγνότητα του χιούμορ και την καθαρότητα του ελεύθερου πνεύματος. Όπως έχει εύστοχα παρατηρηθεί, ο μόνος χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί και στις τέσσερις ταινίες αυτής της ομάδας είναι ο Θεός! Σε καμιά από αυτές δεν αντιμετωπίζεται το θείο στοιχείο με φαιδρότητα. Και δεν υπάρχει κανείς λόγος να γίνει αυτό, αφού οι προικισμένοι Άγγλοι προτιμούν να ασχοληθούν με τη φαιδρότητα και την ανοησία του ανθρώπου, η οποία και άπειρη είναι και ακαταμάχητη.


                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου