Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΩΤΟΠΟΥΛΟ

 
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ( 6 Νοεμβρίου 1941 - 12 Ιανουαρίου 2016) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος.Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές. Το 1960-1973 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης, ενώ την ίδια περίοδο συνήθιζε να περνά τον χρόνο του στην en:Cinémathèque Française, γαλλική ταινιοθήκη όπου κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στον κόσμο. Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα. Πλάι του καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του, η σύντροφός του Μαριάννα Σπανουδάκη, η οποία, ως ενδυματολόγος, συμμετείχε πιστά σε όλες του τις παραγωγές. Από το 1974 σκηνοθέτησε, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσεγγίζουν ζητήματα ερωτικής αυταπάτης και φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.('' Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας " κέρδισαν τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, "Delivery", "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη").Πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 2016, σε ηλικία 74 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Φιλμογραφία

  • Τα χρώματα της Ίριδος (1974)
  • Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
  • Μελόδραμα;(1981)
  • Βαριετέ (1985)
  • Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα (1988)
  • Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993)
  • Ο εργένης (1997)
  • Αυτή η νύχτα μένει (1999)
  • Beautiful people (2001)
  • Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου (2002)
  • Delivery (2004)
  • Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)
  • Αθήνα- Κωνσταντινούπολη (2008)
  • Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2010)
  • Δεσμά αίματος (2012)
  • Η λιμουζίνα: κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)
  • Η κόρη του Ρέμπραντ (2015)
Ως ηθοποιός συμμετείχε στην παραγωγή "Πέντε λεπτά ακόμα" του Γιάννη Ξανθόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου