Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Suntan (2016) του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου


To Suntan είναι ελληνική δραματική, αισθηματική, ταινία του 2016, σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με Σύλλα Τζουμέρκα. Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Έλλη Τρίγκου και Χαρά Κότσαλη.
Η ταινία δεν τοποθετείται απλώς στην Αντίπαρο, γυρίστηκε κι εκεί, τον Αύγουστο του 2014. Πρεμιέρα έκανε στις 2 Φεβρουαρίου του 2016, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ, αποσπώντας καλές κριτικές, ειδικότερα από το Variety.
Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν 40αρη αγροτικό ιατρό, τον Κωστή (έξοχη ερμηνεία από τον Μάκη Παπαδημητρίου) ο οποίος γνωρίζει μία νεαρή κι ελεύθερη κοπέλα και την παρέα της που ζουν μια έκλυτη και χωρίς ταμπού ερωτική ζωή.Η διαφορά τους εμφανισιακή, ηλικιακή ,πολιτισμική ειναι χαοτική.Όμως ο γιατρός τυφλώνεται από τον καυτό ήλιο της νιότης και του έρωτα και παραδίδεται αμαχητί στην λοιδωρία και τον εξευτελισμό.Το φιλμ πετυχαίνει άριστα την περιγραφή της νησιωτικής τουριστικής Ελλάδας με την χειμερία νάρκη και το καλοκαιρινό κρεσέντο .Στο πρώτο μέρος  σκιαγραφεί με άνεση και ρυθμό τους χαρακτήρες και αναπτύσσει την μυθοπλασία. Όμως στο δεύτερο μισό ξεστρατίζει από το υπαρξιακό δραμα προς το κακοστημένο θρίλερ, με συνέπεια να χάνεται η υφολογική συνοχή της ταινίας. Παρά τις όποιες ενστάσεις η ταινία ξεχωρίζει μέσα στο θολό τοπίο του σύγχρονου ελληνικού σινεμά με τη τολμηρότητα του θέματος της  και της εικονοποίησης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου