Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης /Monty Python and the Holy Grail (1975) των Terry Gilliam & Terry Jones

Monty Python and the Holy Grail online with greek subs
Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης
των Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς
με τους Γκρέιαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν, Κόνι Μπουθ, Κάρολ Κλίβελαντ
Η εκπληκτική, ευφυέστατη ομάδα των Monty Python, στην πιο ξεκαρδιστική τους, μεγάλου μήκους ταινία, το Holy Grail, αναλαμβάνει να κατακρεουργήσει τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής (Ελεεινής ) Τραπέζης, στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο.
Οι Python, γνωστοί ήδη, στην Αγγλία για το καυστικό και γκροτέσκο χιούμορ τους, με το οποίο σχολιάζουν τα κακώς κείμενα και τις ανόητες συνήθειες της Βρετανικής κοινωνίας, από τη σειρά Flying Circus στο BBC, καταπιάνονται με τη Μεσαιωνική παράδοση. Διακωμωδώντας τα σκληρά μεσαιωνικά χρόνια και τους μύθους που τα ακολουθούν, την εποχή του 10ου Αιώνα μ.Χ, αποδεικνύουν περίτρανα, ότι τότε τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ' ότι είναι τώρα. Από τους τίτλους αρχής ως και το αναπάντεχο, μοναδικό φινάλε της, η ταινία εγγυάται με τα σπαρταριστά της επεισοδια πως θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια! 


Πρόγραμμα προβολής των «Φίλων του Σινεμά» με επιμέλεια του Δημήτρη Παπασπύρου
 Ο ιστός είναι η αγγλική μυθολογία, η «παρα-ιστορία» δημιουργίας του αγγλικού έθνους. Σε γενικές γραμμές η ιστορία είναι η εξής: Ο Βασιλιάς Αρθούρος και οι Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης αναζητούν το χαμένο δισκοπότηρο, σύμβολο αγιότητας και νομιμοποίησης της εξουσίας. Μέσα από το μύθο αρχίζει μια ανελέητη σάτιρα που έχει ως στόχο την αγγλική κοινωνία, στο παρελθόν και στο παρόν, τα έθιμα και τις παραδόσεις του αγγλικού λαού, την επιστημονική, ιστορική και στρατιωτική του περηφάνια, τον ορθολογισμό, την ιερότητα των θεσμών, τα πάντα δέχονται ανηλεή επίθεση!
Χρειάζονται πολλές σελίδες για να περιγραφούν αναλυτικά αυτά τα επιμέρους επεισόδια, οι συγκεκριμένες ιδέες ή μύθοι που δέχονται την επίθεση των Monty Python και οι τρόποι ανατροπής των καθιερωμένων σχημάτων. Έθιμα, δοξασίες, φοβίες, μύθοι της μεσαιωνικής ιστορίας της Αγγλίας καταγράφονται και διογκώνονται με ιδιαίτερα απολαυστικό τρόπο. Έχει καταγραφεί το γεγονός της χρήσης της ταινίας από καθηγητές της Μεσαιωνικής Ιστορίας, ώστε οι σπουδαστές της αγγλικής ιστορίας να αντιληφθούν το πνεύμα της εποχής και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας τους μύθους της.
 Οι Monty Python δε σατιρίζουν μόνο την αγγλική μυθολογία. Σε ένα ανεπανάληπτο και σε ορισμένα σημεία αμετάφραστο ζένερικ (το πρώτο τμήμα της ταινίας, «οι τίτλοι», στο οποίο αναφέρονται οι βασικοί συντελεστές της ταινίας)  το γέλιο προκύπτει πηγαία, αυθόρμητα, σπαρταριστα! Υπάρχουν κωμωδίες που δεν καταφέρνουν σε όλο το «σώμα» τους να παράγουν τόσο γέλιο. Επιπλέον, δείτε την τελευταία σκηνή της ταινίας και πιάστε το μήνυμα των Monty Python: δεν είμαστε καλλιτέχνες, είμαστε τρελοί, για δέσιμο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου