Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Ο Κύριος Όβε (2015) του Χάνες Χολμ

Σουηδική ταινία, σκηνοθεσία Χάνες Χολμ με τους: Ρολφ Λάσγκαρντ, Ζόζαν Άγκουν , Φίλιπ Μπεργκ

Ο κύριος Όβε είναι ένας εσωστρεφής και στριμμένος μισάνθρωπος ο οποίος έχει χάσει πριν λίγο καιρό τη γυναίκα του. Σκοπός του είναι «να πάει να τη συναντήσει» άμεσα, αλλά η μετακόμιση μιας φασαριόζικης οικογένειας δίπλα του θα του αλλάξει με απρόοπτο τρόπο τα σχέδια σε μια γλυκόπικρη κομεντί πάνω στη θλίψη, την απώλεια και τη βορειοευρωπαϊκή νοοτροπία, η οποία ολοκληρώνεται μ’ ένα βιαστικό, εύκολο φινάλε.
Ο κύριος Όβε είναι μια απόλυτα γραφική φιγούρα που, αν δεν ήταν Σουηδός, θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε τη μορφή του Τζακ Νίκολσον (στο «Καλύτερα δεν Γίνεται» ) ή του Γουόλτερ Ματάου (στις περισσότερες από τις ταινίες του ). Στα 60 του χρόνια, είναι ο κλασικός γεροστριμμένος που κάνει διαρκώς παρατηρήσεις στους άλλους και θέλει τα πράγματα να γίνονται αποκλειστικά με το δικό του τρόπο.
Το ότι έχει χάσει λίγο καιρό πριν τη γυναίκα του από καρκίνο κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς ο Όβε, όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει για να συναντήσει την αγαπημένη του Σόνια μια ώρα αρχύτερα, περνά τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του και –ως παλιός διαχειριστής του γραφικού οικισμού όπου διαμένει– τους κάνει ασταμάτητες και αγενείς υποδείξεις. Μέχρι τη στιγμή που μετακομίζει απέναντί του η φασαριόζικη και έξω καρδιά οικογένεια του αδέξιου Πάτρικ, της γλυκιάς Ιρανής Παρβανέχ και των δυο μικρών παιδιών τους.
Ο κύριος Όβε αντιπροσωπεύει γλαφυρά μια φιλοσοφία ζωής η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις έννοιες της τάξης, της ακρίβειας, της αυτάρκειας και της οργάνωσης. Τη συντηρητική και ευνομούμενη κοινωνία του ευρωπαϊκού Βορρά δηλαδή, η οποία προσομοιάζει σε εκείνη τη μικρή που μέσα της ζει καθημερινά ο Όβε: ομοιόμορφα σπίτια, τακτοποιημένες αυλές, ανάμεσά τους καθαροί δρόμοι στους οποίους απαγορεύονται αυστηρά τα αυτοκίνητα και γύρω γύρω μια αμπαρωμένη περίφραξη.
Ακόμα και το προσωπικό γούστο είναι άμεσα συνδεδεμένο μ’ αυτήν τη λογική: δυο καλοί φίλοι μπορεί να τσακωθούν και να μην ξαναμιλήσουν γιατί ο ένας οδηγεί αυτοκίνητο Volvo και μόνο Volvo και ο άλλος Saab και μόνο Saab. Βασισμένη σε ένα μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Φρέντρικ Μπάκμαν, η δραμεντί του τηλεοπτικού Χάνες Χολμ (και της σειράς σινε-περιπετειών της οικογένειας Άντερσον ) εκμεταλλεύεται το διακριτικό χιούμορ του πρώτου υλικού και με οδηγό έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αγαπάς πολύ να μισείς, μας ξεναγεί σε δυο παράλληλες διαδρομές.
Πρώτα σε μια γλυκόπικρη προσωπική ιστορία, η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά μέσα από διαρκή φλας μπακ, και κατόπιν σε μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία κρύβει ανθρωπιά και συμπόνια κάτω από την ψυχρή, αποστασιοποιημένη εικόνα της. Αποτελούμενη από μικρές σεναριακές βινιέτες, το φιλμ έχει συναίσθημα, αίσθηση της ισορροπίας κωμικού και δραματικού, σωστό διηγηματικό τέμπο και έναν απολαυστικό Ρολφ Λάσγκαρντ (ο πρώτος τηλεοπτικός αστυνομικός Κουρτ Βαλάντερ ) ως γρουσούζη Όβε. Με μετρημένες, συνετές ανατροπές οδηγείται προς ένα προβλέψιμο φινάλε, βιάζεται όμως να τυλίξει όλες τις εκκρεμότητές του σε ένα γυαλιστερό, λείο περιτύλιγμα και να τις πακετάρει άχαρα, επιλέγοντας αδικαιολόγητα τη φοβισμένη λύση του χοντροκομμένου, εκβιαστικού χάπι εντ.
Σουηδία. 2015. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου