Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Καυτό Απόρρητο / Burn After Reading (2008) των Τζόελ και Ίθαν ΚοένΚαυτό απόρρητο
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
Burn After Reading. ΗΠΑ, 2008. Σκηνοθεσία - σενάριο: Τζόελ & Ιθαν Κοέν. Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνι, Μπραντ Πιτ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζον Μάλκοβιτς, Τίλντα Σουίντον, Ρίτσαρντ Τζένκινς. 96 λεπτά
****Η αναζήτηση μιας επικίνδυνης για τη CIA δισκέτας σε μια απολαυστική, τρελή, ταυτόχρονα μαύρη κωμωδία, παρωδία των κατασκοπικών ταινιών, αλλά και σάτιρα του κόσμου της πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Μετά το βραβευμένο με Οσκαρ αριστούργημά τους, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», οι αδερφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν επιστρέφουν, τη φορά αυτή με μια απολαυστική μαύρη κωμωδία. Μια ομάδα, άσχετων μεταξύ τους, ανθρώπων μπλέκεται στο κυνηγητό μιας δισκέτας που περιέχει «επικίνδυνο» υλικό για τη δράση της CIA. Υλικό από τα απομνημονεύματα που ετοιμάζει ένας αναλυτής, πράκτορα της CIA (Μάλκοβιτς), που έχει εκδιωχθεί από την υπηρεσία. Τα πράγματα μπερδεύονται όταν η κασέτα πέφτει στα χέρια της Λίντας (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) και του χαζού Τσαντ (Μπραντ Πιτ), υπαλλήλων σε γυμναστήριο, οι οποίοι, πιστεύοντας πως έχουν στα χέρια τους «καυτό υλικό», προσπαθούν να την πουλήσουν στους Ρώσους για να βγάλουν χρήματα ώστε η γυναίκα να μπορέσει... να κάνει λίφτινγκ!
Η ταινία εκτυλίσσεται στην Ουάσιγκτον, χώρο της πολιτικής και της ίντριγκας, με τα διάφορα ζευγάρια να απατούν το ένα το άλλο και τους άντρες της CIA να προσπαθούν να βγάλουν άκρη από μια υπόθεση που δεν καταλαβαίνουν και στη διάρκεια της οποίας το ένα πτώμα ακολουθεί το άλλο, φέρνοντας στο νου τη «Συμμορία των πέντε δολοφόνων» -που είχαν γυρίσει σε ριμέικ οι Κοέν. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές τόσο από τους τακτικούς πρωταγωνιστές των Κοέν, Κλούνι και ΜακΝτόρμαντ, όσο και από τους νεοφερμένους στην ομάδα, Τζον Μάλκοβιτς -στον πιο κωμικό του ρόλο- και τον Μπραντ Πιτ -τέλειος στο «κοεν-ικό» πνεύμα. Μια απολαυστική παρωδία των κατασκοπικών ταινιών, σάτιρα της παράνοιας που κυριαρχεί στη CIA και γενικά στους χώρους λήψης σημαντικών αποφάσεων, ταυτόχρονα και μια τρελή κωμωδία, βουτηγμένη σε μια κατάμαυρη ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου