Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Καφές και τσιγάρα /Coffee and Cigarettes (2003) του Τζιμ ΤζάρμουςΚαφές και τσιγάρα
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

**Coffee and Cigarettes. ΗΠΑ, 2003. Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζιμ Τζάρμους. Ηθοποιοί: Ρομπέρτο Μπενίνι, Αλφρεντ Μολίνα, Κέιτ Μπλάνσετ, Στιβ Κούγκαν, Στιβ Μπουσέμι, Στίβεν Ράιτ, Ιγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς, Μπιλ Μάρεϊ, Μεγκ Γουάιτ, Τζακ Γουάιτ, GZA, RZA. 98 λεπτά.

*****Εντεκα διαφορετικές ιστορίες με επίκεντρο τον καφέ και το τσιγάρο, σε μια απολαυστική, δοσμένη με φαντασία και μπόλικο χιούμορ, ταινία.


Εντεκα διαφορετικές, χιουμοριστικές ιστορίες, με διάφορα πρόσωπα να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, να πίνουν καφέ, να καπνίζουν και να συζητούν για διάφορα θέματα, ιστορίες γυρισμένες σε μαυρόασπρο φιλμ και με πρωταγωνιστές διάσημους ηθοποιούς, μερικοί από τους οποίους έχουν παίξει σε προηγούμενες ταινίες του, παρουσιάζει στην απολαυστική αυτή ταινία του ο ανεξάρτητος σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους («Πέρα από τον Παράδεισο», «Στην παγίδα του νόμου», «Ο νεκρός»). Από τις πιο απολαυστικές ιστορίες, εκείνη με τον Ρομπέρτο Μπενίνι και τον Στίβεν Ράιτ, να πίνουν τον έναν καφέ μετά τον άλλο και να καταλήγουν σε μια σουρεαλιστική συζήτηση. Σε μια άλλη, οι γνωστοί τραγουδιστές, Τομ Γουέιτς και Ιγκι Ποπ, αποφασίζουν να καπνίσουν ένα τσιγάρο για ν' αποδείξουν ότι το έχουν κόψει, ενώ τους συνοδεύει όχι η μουσική τους, αλλά χαβανέζικη μουσική! Δύο μαύροι φίλοι συναντιούνται ύστερα από καιρό, σε μίαν άλλη ιστορία, για ν' ανακαλύψουν ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, ενώ στη δική της ιστορία, η Κέιτ Μπλάνσετ, ερμηνεύει δύο ρόλους, εκείνο του εαυτού της που κάνει ένα διάλειμμα από τις συνεντεύξεις της για να συναντήσει μια ξαδέρφη στην Αυστραλία που σχεδόν τη μισεί για τη δημοτικότητά της.
Η καλύτερη όμως για μένα είναι η σκηνή με τον Αλφρεντ Μολίνα να συναντά τον Στιβ Κούγκαν (πρωταγωνιστή στην ταινία «24-hour People»), για να του αποκαλύψει πως σύμφωνα με το γενεαλογικό τους δέντρο είναι συγγενείς και τον Κούγκαν να προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί ώσπου, αν και αργά, ανακαλύπτει πως ο Μολίνα είναι περισσότερο διάσημος απ' αυτόν και να προσπαθεί, μάταια όμως, να επανασυνδεθεί μαζί του.
Σε μια εποχή που δυσκολεύεσαι να βρεις καλό καφέ και που υποχρεώνεσαι να καπνίσεις το τσιγάρο σε γωνιές και κουβούκλια ή, όπως συμβαίνει στην Αμερική, μόνο στο δρόμο, ο Τζάρμους φτιάχνει ένα είδος ωδής στον καφέ και το τσιγάρο, βάζοντας τα πρόσωπά του σε διάφορες αναπάντεχες καταστάσεις να μιλούν για τα πιο απίθανα πράγματα, από την κόκα ώς τον Αμποτ και Κοστέλο, σε μια ταινία δοσμένη με χιούμορ, ευρηματικότητα και πολλή φαντασία, και απολαυστικές ερμηνείες από το θαυμάσιο καστ του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου