Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Elmer Gantry (1960) του Richard BrooksΚοινωνικό δράμα από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Richard Brooks  Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Sinclair Lewis, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Brooks. Παίζουν: Burt Lancaster,  Jean Simmons,  Shirley Jones, Arthur Kennedy,  Dean Jagger.
 Έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στον Burt Lancaster το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στη Shirley Jones το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Η Shirley Jones, είχε προταθεί για το ρόλο της Λούλου Μπέινς από τον Lancaster, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον διστακτικό Brooks να την προσλάβει. Ο Brooks δεν είχε εμπιστοσύνη στο ταλέντο της και δεν ασχολήθηκε πολύ μαζί της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, με αποτέλεσμα η Jones να ερμηνεύσει ολομόναχη μια από τις δυσκολότερες σκηνές της στην ταινία. Η σκηνή εκείνη της χάρισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου.

Η ταινία διαδραματίζεται στην αμερικανική ύπαιθρο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ποτοαπαγόρευσης  στο φόντο του κινήματος θρησκευτικής αναβίωσης, που είχε τότε μεγάλη δραστηριότητα. Ο Έλμερ Γκάντρυ (Burt Lancaster) είναι ένας πλανώδιος πωλητής, που έχει το χάρισμα να μιλάει όμορφα και να πείθει τους ανθρώπους,  αλλά είναι αδιόρθωτα γυναικάς και ασταθής στο χαρακτήρα. Κάποιες φορές έχει μια όμορφη παρουσία, και κάποιες  εμφανίζεται σε μια κατάσταση κοντά στην μέθη και την αλητεία. Είναι επίσης πολύ θρησκευόμενος, γνωρίζει την Αγία Γραφή από μνήμης και τραγουδάει  ύμνους με μια όμορφη φωνή. Σε μια ευαγγελική συνάντηση, έλκεται από μια γυναίκα που κάνει σεμινάρια θρησκευτικής αναβίωσης και αποκαλεί τον εαυτό της αδελφή Σάρον Φάλκονερ (Jean Simmons). Καταφέρνει να την προσεγγίσει και να γίνει συνεργάτης στις περιοδείες της. Η Σάρον ερωτεύεται τον 'Ελμερ και  οι δυό τους γίνονται ένα αχώριστο δίδυμο.  Αλλά στο ύψος της δημοτικότητάς τους, τη στιγμή ακριβώς που  ξεκινούν έναν αγώνα ενάντια στα πορνεία, τα ναρκωτικά και τα παράνομα μπαρ, εμφανίζεται η Λούλου Μπέινς (Shirley Jones), μια πόρνη από το παρελθόν του Γκάντρυ,  που μπαίνει ξανά στο δρόμο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου