Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Η νύχτα των βρικολάκων/The Fearless Vampire Killers(1967) του Roman Polanski


Πρωταγωνιστούν: Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, Τζακ Μακ Γκόουραν, Φέρντι Μέιν
Μια σημαντική ταινία με την υπογραφή του Ρομάν Πολάνσκι που σατιρίζει τις ταινίες τρόμου είναι η «Η νύχτα των βρικολάκων».

Η ιστορία αναφέρεται στον καθηγητή Αμβρόσιο και στο νεαρό βοηθό του Αλφρεντ, που φτάνουν στην Τρανσυλβανία με σκοπό να εξοντώσουν τους βρικόλακες, ιδιαίτερα τον αρχηγό τους, κόμη φον Κρόλοκ. Στο πανδοχείο που καταφεύγουν κι ενώ αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα γεγονότα, ο Αλφρεντ ερωτεύεται τη Σάρα. Το τελευταίο μέρος της ταινίας εκτυλίσσεται στον πύργο του κόμη φον Κρόλοκ, όπου φτάνουν ο καθηγητής και ο Αλφρεντ και καταφέρνουν να διεισδύσουν στον περιβόητο «χορό των βρικολάκων», με σκοπό να εξοντώσουν - όπως πιστεύουν - τους βρικόλακες. Η σάτιρα του Πολάνσκι δεν παρωδεί τις ταινίες τρόμου, αντίθετα διαθέτει μια εντελώς προσωπική αίσθηση του χιούμορ πάνω στο είδος, το οποίο αναβιώνει χάρη στις τόσο απολαυστικές καταστάσεις.

Το «The Fearless Vampire Killers» είναι ένα κομψοτέχνημα από άποψη ατμόσφαιρας, σκηνικών, κοστουμιών, μουσικής και φωτογραφίας. Ειδικά οι σκηνές μέσα στο κάστρο του βρικόλακα είναι αριστοτεχνικές και η τελευταία σεκάνς με το χορό των τεράτων είναι εξαιρετική και αστεία συνάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου