Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Ο Καουμπόυ του Μεσονυκτίου/Midnight Cowboy (1969)John Schlesinger


Δραματική ταινία του βρετανού σκηνοθέτη John Schlesinger (η πρώτη του αμερικανική ταινία). Παίζουν: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, Brenda Vacaro. Το σενάριο του Waldo Salt είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του James Leo Herlihy. Η μουσική είναι του John Barry

Η ταινία έλαβε εφτά υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και βραβεύτηκε με τρία μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία, με την ένδειξη αυστηρώς ακατάλληλη που κέρδισε Όσκαρ. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της έπαιξε η μουσική του John Barry και το τραγούδι του Harry Nilsson «Everybody’s talking».
Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 36η θέση στη λίστα με 100 αριστουργήματα του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ το 1994 η ταινία επιλέχτηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. 
Συγκλονιστική η απεικόνιση της νυχτερινής Νέας Υορκης. Μια αφιλόξενη μεγαλούπολη, άσχημη, απάνθρωπη, ένας τόπος για τους καταραμένους της ζωής, μια φυλακή χωρίς φύλακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου