Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Notorious (1946) του Aλφρεντ Χίτσκοκ.

Σχετική εικόνα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Παραγωγή:ΗΠΑ
Παίζουν: Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κλωντ Ράινς, Λουίς Κάλχερν, Λεοπολντάιν Κονσταντιν
Σκηνοθέτης: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο:Μπεν Χεκτ
Φωτογραφία:Τεντ Τέτζλαφ

Μουσική: Ρόι Γουέμπ

ΥΠΟΘΕΣΗ: Λίγο πριν από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ευγενικός αρχικατάσκοπος Ντέβλιν, επιστρατεύει την ελευθερίων ηθών κόρη ενός καταδικασμένου προδότη, την Αλίσια, για να διεισδύσει σε μια ομάδα εξόριστων Ναζί, στη Βραζιλία. Ερωτευμένη με τον άντρα που την έσωσε από μια φτηνή και ξοδεμένη ζωή, η Αλίσια, υποφέρει όταν αισθάνεται ότι ο Ντέβλιν την προωθεί για να πετύχει τον σκοπό του και ότι για να φέρει η ίδια εις πέρας την αποστολή, πρέπει να παντρευτεί τον φασίστα Αλεξάντερ Σεμπάστιαν. Στην αφιλόξενη, πολυτελή έπαυλη του Σεμπάστιαν, ζει επίσης η μητέρα του, μια σκληρή γυναίκα που ανακατεύεται διαρκώς σε όλα και μισεί την Αλίσια. Στη διάρκεια ενός πάρτι, ο υπηρέτης πη-γαίνει στο κελάρι για να φέρει κρασί και βρίσκει την Αλίσια και τον Ντέβλιν, που έντρομοι ανακαλύπτουν ότι τα μπουκάλια κρασιού είναι γεμάτα με ουράνιο για την παρασκευή ατομικής βόμβας από τους Ναζί.

ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Το Νοτόριους είναι ένα από τα αριστουργήματα του Χίτσκοκ στη διάρκεια της Χολιγουντιανής του πορείας. Πρόκειται για ρομαντικό ψυχολογικό δράμα και ταυτόχρονα ταινία κατασκοπείας, όπου ο μεγάλος μετρ, με έντονους και εύστοχους τους μηχανισμούς του σασπένς, πλάθει αμφιλεγόμενους χαρακτήρες μέχρι την τελευταία στιγμή της ταινίας, καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή. Σε μια τραγική ιστορία όπου, για το καλό της πατρίδας, ένας πράκτορας ξεπουλάει τη γυναίκα που αγαπά, ενώ η ίδια θυσιάζεται για να ξεχρεώσει τα εγκλήματα του πατέρα της, ο Χίτσκοκ δίνει μαθήματα, διαπλέκοντας θαυμάσια μια ψυχρή σκηνοθεσία με μια αισθησιακή ατμόσφαιρα που την υπερβαίνει.
«Αυτό που κάνει την ταινία εξαιρετικά αποτελεσματική είναι η ισορροπία τρόμου που στήνει ο Χίτσκοκ, σύμφωνα με την οποία το «οικείο», παίρνει διαστάσεις απειλητικού αντικειμένου: το σπίτι που μένει η Μπέργκμαν, ο ερωτευμένος σύζυγός της, ένα φλιτζάνι καφέ, ένα μπουκάλι κρασί, στοιχεία δηλαδή ενός φαινομενικά καθησυχαστικού οικογενειακού περιβάλλοντος, αποδεικνύονται φορείς θανατηφόρας απειλής» (Μ. Ακτσόγλου). 
Πρόκειται επίσης για μια μεγαλειώδη ιστορία αγάπης (όπου ο κίνδυνος ελλοχεύει και αναστέλλει την εκπλήρωση του πόθου των δύο πρωταγωνιστών) με το μεγαλύτερης διάρκειας κοντινό πλάνο φιλιού και με ένα πλάνο – σεκάνς που αρχίζει με τη γενική εικόνα ενός πάρτι στο σπίτι του Κλοντ Ρέϊνς και τελειώνει με το γκρο πλάνο του χεριού της Μπέργκμαν που κρατά ένα κλειδί, το οποίο αποτελεί πλέον κομμάτι ανθολογίας για την σκηνοθετική του αρτιότητα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου