Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Ενα Παράξενο Ζευγάρι / The Odd Couple (1968) του Gene SaksΜια παράξενη συγκατοίκηση γεννιέται όταν δύο φίλοι με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, μένουν μόνοι, αφού τους εγκαταλείπουν οι γυναίκες τους, για διαφορετικό όμως λόγο τον καθένα. 
Ο Φέλιξ είναι υποχόνδριος, σπιτόγατος που προγραμματίζει τα πάντα και προπαντός ό,τι έχει σχέση με τα οικονομικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η γυναίκα του τον παράτησε. Τελείως διαφορετικός τύπος είναι ο Όσκαρ. Γυναικάς, σπάταλος, τσαπατσούλης και ξενύχτης. Αυτός είναι και ο λόγος που τον βαρέθηκε η γυναίκα του και τον εγκατέλειψε.

Το αποτέλεσμα της συγκατοίκησης είναι μια εφιαλτική κωμωδία καταστάσεων, που απογειώνεται από τη χημεία των πρωταγωνιστών και τα πρωτότυποα σεναριακά ευρήματα, συνθέτοντας ένα από τα πιο αστεία ζευγάρια που έχουν περάσει από το κινηματογραφικό πανί.

Αν και είναι σχεδόν πιστή μεταφορά του θεατρικού του Νιλ Σάιμον και μάλιστα όπως το ανέβασε στη σκηνή ο Μάικ Νίκολς, και ίσως γι αυτό, δεν καταφέρνει να αποδώσει το χιούμορ και τις ψυχολογικές διαστάσεις του έργου στον ίδιο βαθμό. Από την άλλη, το ίδιο το θεατρικό είναι τόσο καλό, που και η ταινία ως αυτόνομη διασώζεται και μάλιστα με τα χρόνια έγινε κλασική. Οι Τζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου είναι σκέτη απόλαυση, όπως και οι περισσότεροι δευτερεύοντες χαρακτήρες, ιδίως ο αστυνόμος φίλος και οι δυο αδελφές Πίτζιον.


Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 όσκαρ (Σεναρίου και Μοντάζ), έχει κερδίσει 2 βραβεία (Laurel Awards, Guild of America) και ήταν υποψήφια για τα βραβεία Γκράμμυ (για τη μουσική) και Χρυσές Σφαίρες (καλύτερη ταινία, καλύτερος ηθοποιός).
Σκηνοθεσία: Gene Saks
Ηθοποιοί: Jack Lemmon Walter Matthau John Fiedler
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου