Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Taxi Driver - Ο Ταξιτζής- (1976)του Μάρτιν Σκορτσέζε

Σχετική εικόνα


Ύστερα από έναν αποτυχημένο δεσμό με μια διανοούμενη, ένας βετεράνος του Βιετνάμ που δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη θεωρεί τον εαυτό του άγγελο εξολοθρευτή και αποπειράται να σώσει με βίαιο τρόπο μια 12χρονη πόρνη από τους προστάτες της.
Συγκλονιστική ταινία της αποξένωσης, αλλά και μια κριτική αυτών που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, από έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες του νέου αμερικάνικου σινεμά. Θαυμάσιος στο ρόλο του «ήρωα», ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. Υποδειγματική η μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν.


Η έξοχη σπουδή του Σκορτσέζε πάνω στην αποξένωση και στην μοναξιά των μεγαλουπόλεων, ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα της δεκαετίας του ’70, βασισμένο στο συναρπαστικό σενάριο του Πολ Σρέιντερ και στη συγκλονιστική ερμηνεία του Ρόμπερτ ντε Νίρο, στο ρόλο του ταξιτζή του Μανχάταν, που μεταμορφώνεται σε εξολοθρευτή άγγελο τιμωρό.
Ένας βασανισμένος συναισθηματικά βετεράνος του Βιετνάμ που δεν αντέχει τον κόσμο της υποκουλτούρας που τον περιβάλλει και αποφασίζει να δράσει: «Κάποια μέρα» λέει, «μια πραγματική βροχή θα παρασύρει όλα τα σκουπίδια απ’τους δρόμους». Ταραγμένος ακόμα περισσότερο από μια αποτυχημένη σχέση, ο Τράβις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκείνος είναι η «πραγματική βροχή» και ξυρίζει το κεφάλι του σαν μοϊκανός, για να αναλάβει την ιερή αποστολή της κάθαρσης ενός διεφθαρμένου κόσμου. Με τη βοήθεια της φωτογραφίας του Μάικλ Τσάπμαν, ο σκηνοθέτης μετατρέπει το
Μανχάταν σε ένα ονειρικό τοπίο, φωτισμένο από νέον, όπου γλιστρά το ταξί του Μάικλ, σαν ένα αλλόκοτο κίτρινο τέρας. Ατμοσφαιρική τζαζ μουσική, και δεξιοτεχνική σκηνοθεσία από τον Μάρτιν Σκορτσέζε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου