Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

I Want to Live! (ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ) (1958) Robert Wise


Η Μπάρμπαρα Γκράχαμ είναι μια γυναίκα ελεύθερων ηθών, συχνάζει σε κακόφημα μπαρ και συχνά συλλαμβάνεται για μικροεγκλήματα. Δύο γνωστοί της δολοφονούν μια γυναίκα κι όταν συλλαμβάνονται, υποπτεύονται πως η Μπάρμπαρα τους κάρφωσε. Για εκδίκηση, κατηγορούν αυτήν για τον φόνο και η οδύσσεια της μόλις άρχισε.

 Η αληθινή ιστορία της καταδικασμένης για φόνο Barbara Graham, η οποία πάλευε μέχρι τελευταία στιγμή για την αθωότητα της, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που πήγε στο θάλαμο αερίων. Σκηνοθέτης και παραγωγός επέλεξαν και άφησαν να εννοηθεί ότι η Graham ήταν αθώα, ενώ τα δικαστικά πειστήρια που καταδίκασαν στην πραγματικότητα την Graham ήταν ακλόνητα. 
Η ταινία I Want to Live! που κυκλοφόρησε το 1958, τρία χρόνια μετά την εκτέλεση της Graham. Η σκηνοθεσία του Wise είναι για άλλη μια φορά υψηλού επιπέδου. Δημιουργεί μια ρεαλιστική ταινία και αναπαριστά με κλινική ακρίβεια τη δικαστική μάχη, τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και τη «διαδρομή» της προς το θάλαμο αερίων. Η Susan Hayward στον πρωταγωνιστικό ρόλο της νεαρής Graham με την αμφίβολη ηθική, που μπαινοέβγαινε στα ιδρύματα για μικροεγκλήματα και που ήθελε να ζήσει τη ζωή της με όποιο τρόπο αυτή γούσταρε (αλλά και που ήταν άτυχη μέχρι το κόκαλο), είναι απλά εκπληκτική και δικαίως κέρδισε το όσκαρ ερμηνείας α` γυναικείου ρόλου. Σημειώνουμε ότι το υλικό για το σενάριο βασίστηκε στα γράμματα της Graham από τη φυλακή, στα πρακτικά της δίκης και τα άρθρα του δημοσιογράφου Ed Montgomery. Σκληρή, σκοτεινή ταινία στην οποία ξέρεις ότι το happy-end δεν θα έρθει ποτέ.

 https://openload.co/embed/9kdsVY_26rY/I_Want_to_Live%21_%281958%29_DVDRip_XViD.avi.mp4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου