Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Η νύφη φορούσε μαύρα/La mariée était en noir (1968)François Truffaut

Σχετική εικόνα
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
**La mariee etait en noir. Γαλλία, 1967. Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό. Σενάριο: Φρανσουά Τριφό, Ζαν Λουί Ρισάρ, από το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Αϊρις. Ηθοποιοί: Ζαν Μορό, Μισέλ Μπουκέ, Μισέλ Λονσντέλ, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Σαρλ Ντενέρ, Κλοντ Ρις, Αλεξάντρα Στιούαρτ. Διάρκεια: 100 λεπτά.
**** Μια γυναίκα ψάχνει για να εκδικηθεί τους πέντε άντρες υπεύθυνους για το φόνο του συζύγου της σε ένα σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία, χάρη και ξεχωριστή φρεσκάδα αστυνομικό θρίλερ γυρισμένο από τον Τριφό το 1967.

Ευπρόσδεκτη η επανέκδοση αυτή του αστυνομικού θρίλερ του Φρανσουά Τριφό γυρισμένο το 1967, με βάση ένα βιβλίο του Γουίλιαμ Αϊρις. Σ' αυτό, η Ζαν Μορό ερμηνεύει τη Ζιλί Κόλερ, τη νύφη που γίνεται χήρα τη μέρα του γάμου της, όταν ο γαμπρός δολοφονείται στα σκαλοπάτια της εκκλησίας, αμέσως μετά την τελετή. Αποφασισμένη να εκδικηθεί, η Ζιλί βάζει μπροστά ένα σχέδιο για να εξοντώσει έναν έναν τους πέντε άντρες, υπεύθυνους για το θάνατο του αγαπημένου της.
Αστυνομική περιπέτεια, αληθινό κομψοτέχνημα του είδους, με τον Τριφό να προσπαθεί, όπως ανέφερε ο ίδιος, να συνδυάσει με τη σκηνοθεσία του την ατμόσφαιρα των ταινιών δύο αγαπημένων του σκηνοθετών, του Αλφρεντ Χίτσκοκ και του Ζαν Ρενουάρ. Πράγμα που το πετυχαίνει μέχρι ενός μεγάλου βαθμού, σκιτσάροντας, από τη μια, με ρεαλισμό και αμεσότητα την πλοκή (που αντλεί από τον Ρενουάρ του Μεσοπολέμου), δημιουργώντας, από την άλλη, το σασπένς και το μυστήριο (μαζί και την αγωνία) που συναντάμε στις ταινίες του Χίτσκοκ.
Επίκεντρο βέβαια είναι το πορτρέτο της Ζιλί, όπως το αναπτύσσει σταδιακά και μεθοδικά ο Τριφό και το ερμηνεύει με ξεχωριστή ζεστασιά και φαντασία η Ζαν Μορό: με τη Ζιλί να προχωρεί ακάθεκτη στην εκδίκησή της, ξετρυπώνοντας κυριολεκτικά έναν έναν και τους πέντε υπεύθυνους για το φόνο του συζύγου της και σκοτώνοντας τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Με τον Τριφό να δείχνει ότι απολαμβάνει το στήσιμο της κάθε σκηνής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου