Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ /Paths of Glory (1957) του Stanley Kubrick


Κριτική ανάλυση του Δ. Παπασπύρου
Οι ιστορικοί και κριτικοί του κινηματογράφου αρέσκονται στη σύνταξη καταλόγων τύπου «Οι καλύτερες ταινίες…», «Οι δέκα καλύτερες ταινίες του γουέστερν, του μιούζικαλ κλπ». Στη λίστα των 10 καλύτερων πολεμικών ταινιών κρατούν τις πρώτες δύο θέσεις οι ταινίες «Αποκάλυψη τώρα!» του Francis Ford Coppola και «Σταυροί στο μέτωπο» του Stanley Kubrick. Και καλά η υπερπαραγωγή του μεγαλομανούς Coppola, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν το βαρύτερο όνομα, καλλιτεχνικά και εμπορικά, του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο νεαρός και άγνωστος το 1957 Stanley Kubrick πώς κατάφερε να κατακτήσει μια τόσο ψηλή θέση σε ένα από τα δημοφιλέστερα είδη της κινηματογραφικής περιπέτειας; Ποια τα χαρακτηριστικά αυτής της ταινίας που τη φέρνουν τόσο ψηλά στη συνείδηση των φίλων του κινηματογράφου;

Η σκηνοθεσία είναι μεγαλειώδης και ανεπανάληπτη, τόσο τεχνικά όσο και σε σχέση με την εξυπηρέτηση του θέματος και των αντιπολεμικών και αντιμιλιταριστικών ιδεών. Δημιουργεί ένα σφιχτό και αρραγές φιλμικό «κείμενο», μια γραφή λιτή και απίστευτα ουσιώδης. Ανήκει στις καλύτερες στιγμές της αμερικάνικης σχολής της κινηματογραφικής οικονομίας.
Η φωτογραφία του George Krause είναι ασπρόμαυρη, σκληρή, καθόλου εξωραϊστική. Δείχνει τον πόλεμο όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει: απάνθρωπος, μουντός και ανεπιθύμητος. Σε άλλες πολεμικές ταινίες η όμορφη φωτογραφία και η σκηνοθεσία μετατρέπουν τον πόλεμο σε θέαμα, σε περιπέτεια, εδώ ο πόλεμος είναι εφιαλτικός.
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές. Ηθοποιοί που από το Χόλιγουντ ήταν καταδικασμένοι στην τυποποίηση και στην απλή επαγγελματική διεκπεραίωση ρόλων χωρίς βάθος και ουσία, βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να δείξουν της αξία τους. Πάνω απ’ όλους στέκεται ο Kirk Douglas, που πείθει με ανεπανάληπτο τρόπο στο ρόλο του Συνταγματάρχη Νταξ.
«Τα μονοπάτια της δόξας», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, είναι φτιαγμένα από αίμα και σάρκες, με αρχιμάστορες ασυνείδητους και απάνθρωπους στρατηγούς και με πρώτη ύλη ανθρώπους που ο πόλεμος οδηγεί στον αφανισμό και την αποκτήνωση, αυτό μας λέει εδώ ο Kubrick. Και μας το λέει με ένα εξαίρετο και απαράμιλλο κινηματογραφικό ύφος.
Σταυροί στο Μέτωπο από tvxorissinora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου