Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Κατάσκοποι του Αλαμέιν /Five Graves to Cairo (1943) του Billy Wilder

Five Graves to Cairo (1943) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi

Παίζουν :Φράνσο Τον, Αν Μπάξτερ, Ακίμ Ταμίροφ, Έριχ Φον Στροχάιμ, Πίτερ Βαν Έικ
Στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β'Παγκόσμιο πόλεμο, ένας δεκανέας του Βρετανικού στρατού εγκλωβίζεται μέσα στις εχθρικές γραμμές και συναντά προσωπικά τον ίδιο τον Ρόμελ.
Μετά από σκληρές μάχες ο συμμαχικός στρατός οπισθοχωρεί και ο Ρόμελ με τα περιβόητα Afrika Korps τους καταδιώκει. Ο δεκανέας Μπραμπλ διαφεύγει μέσα από την έρημο με περιπετειώδη τρόπο και βρίσκει καταφύγιο σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Σίντι Χαλφάγια (στη μέση του πουθενά) το οποίο λέγεται "Η αυτοκράτειρα της Βρετανίας". Το ξενοδοχείο ανήκει σε έναν Άραβα και η μοναδική υπάλληλος είναι μιά Γαλλίδα καμαριέρα. Λίγα λεπτά αργότερα όμως καταφθάνει στο ξενοδοχείο ο ίδιος ο Ρόμελ με το επιτελείο του.
Έτσι ξεκινά αυτή η, όχι και πολύ γνωστή, ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, που είναι ένα κράμα κατασκοπικού θρίλλερ και πολεμικού δράματος, με έξυπνη ίντριγκα, αρκετές σκηνές  αγωνίας, αλλά και με άφθονα κωμικά στοιχεία. Φυσικά και με την απαραίτητη προπαγάνδα για να τονωθεί το ηθικό, μιά και είναι γυρισμένη μέσα στον πόλεμο.
Παρά την πολεμική της θεματολογία, όλη η δράση της ταινίας διαδραματίζεται μέσα στο μικρό ξενοδοχείο (είναι θεατρικό έργο) και αναφέρεται στις παραμονές της περίφημης δεύτερης μάχης του Ελ Αλαμέιν τον Οκτώβριο του 1942 κατά την οποία τα στρατεύματα του Ρόμελ ηττήθηκαν και ο στρατηγός Μοντγκόμερι έγινε ήρωας. Οι μοναδικές σκηνές μάχης διαρκούν μερικά λεπτά προς το τέλος.
Η ταινία ξεχωρίζει για την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζον Σιτζ (προτάθηκε για Όσκαρ) και για την ιδιαίτερη απόδοση της προσωπικότητας του Ρόμελ από τον Αυστριακό αστέρα του βωβού κινηματογράφου Έριχ Φον Στροχάιμ ο οποίος κάνει τον θεατή να ανατριχιάζει κάθε φορά που εμφανίζεται.
 http://streamcloud.eu/4v9vnc4fbfvz/Five_Graves_to_Cairo__1943_.avi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου