Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Ο Πρίγκιπας των Δολλαρίων /Mr. Deeds Goes to Town (1936)του Frank Capra


Ένας φιλήσυχος επαρχιώτης ο Λόνγκφέλοου Ντιντς (Γκάρι Κούπερ), κληρονομεί μιά περιουσία 20 εκατομμυρίων. Μετακομίζει τότε στη Νέα Υόρκη, αλλά η ζωή της πόλης κι οι άνθρωποί της είναι πολύ διαφορετικοί απ'οτιδήποτε έχει συνηθίσει. 
Έτσι ο καλόκαρδος αυτός νέος βλέπει παντού ψευτιά και ματαιοδοξία καθώς όλοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Κάποια στιγμή εμφανίζεται στη ζωή του η Μπέμπα (Τζιν Άρθουρ) μιά όμορφη δημοσιογράφος σκανδαλοθηρικής εφημερίδας, την οποία ερωτεύεται. Η Μπέμπα του παρουσιάζεται με ψεύτικο όνομα και προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του, προκειμένου να γράψει ένα άρθρο το οποίο θα έχει σαν συνέπεια τον εξευτελισμό του.
Για πολλούς η καλύτερη ταινία του Φρανκ Κάπρα! Μια κλασική ταινία, βραβευμένη με Όσκαρ Σκηνοθεσίας 1937 και υποψήφια για άλλα 4 (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Αντρικού Ρόλου, Σεναρίου και Ήχου)...
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 70η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Δειτε ΕΔΩ
Μια από τις καλύτερες σκρούμπολ κωμωδίες, για την οποία ο Γκράχαμ Γκριν
είπε: «κωμωδία που όμοιά της δεν υπάρχει στην οθόνη». Μια ταινία ύμνος
στην απλή αγροτική ζωή και την πάλη ενάντια στον υλισμό, που προτάσσει
τις παραδοσιακές αξίες της μικρής επαρχιακής πόλης, έναντι του
απάνθρωπου τρόπου ζωής της μεγαλούπολης. Ο Φράνκ Κάπρα βρίσκει εδώ τον καλύτερο εαυτό του, γεμάτος χιούμορ, συναίσθημα, κοινωνική ανάλυση και
την αδιάσειστη πεποίθηση («σήμα κατατεθέν» της βιοθεωρίας του), ότι οι
καλοί πάντα νικούν στο τέλος. Είναι ένα όμορφο απολαυστικό παραμύθι με
πολύ καλή ερμηνεία από τον Γκάρυ Κούπερ, που λάτρεψαν κοινό και
κριτικοί και χάρισε στον Κάπρα το δεύτερο Όσκαρ σκηνοθεσίας της
καριέρας του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου