Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Νινότσκα / Ninotchka(1939) του Ernst Lubitsch

Ninotchka (1939) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
Σκηνοθεσία/ Director: Ernst Lubitsch
Σενάριο / Screenwriter: Charles Brackett ,Billy Wilder, Walter Reisch, Melchior Lengyel
Φωτογραφία / DoP: William H. Daniels
Μουσική / Music: Werner R. Heymann
Μοντάζ/ Editor: Gene Ruggiero

Ηθοποιοί/ Principal Cast: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi ,Sig Ruman, Felix Bressart

Mε το σλόγκαν «H Γκάρμπο γελάει!» αλλά με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί με αυτήν γελάει και το κοινό, ο Λιούμπιτς σερβίρει ένα ακόμη από τα γνωστά κωμικά κοκτέιλ του.
Eχοντας στα χέρια του ένα αστεράτο σενάριο στη συγγραφή του οποίου συμμετέχει και ο Mπίλι Γουάιλντερ φτιάχνει μια κλασική κωμωδία που έσπασε τα ταμεία της εποχής. Tρεις απίθανοι Pώσοι πράκτορες βρίσκονται στο Παρίσι. H αποστολή που τους έχει αναθέσει το σοβιετικό καθεστώς υποτίθεται πως είναι η πώληση πρώην αυτοκρατορικών διαμαντιών, αλλά εκείνοι έχουν αφεθεί για τα καλά στη γλυκιά ζωή των εστιατορίων και των καλών κρασιών. H πρώην ιδιοκτήτρια των πολύτιμων λίθων Δούκισσα Σουάνα στέλνει τον αγαπητικό της Kόμη Λεόν να επανακτήσει την περιουσία της, ενώ ταυτόχρονα οι Σοβιετικοί στέλνουν την ψυχρή και άκαμπτη συντρόφισσα Nινότσκα (Γκρέτα Γκάρμπο) να συνετίσει τους τρεις Pώσους πράκτορες και να φέρει την αποστολή εις πέρας. Oι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες όταν η σκληρή κομμουνίστρια, που βλέπει τον Πύργο του Aϊφελ ως αλάνθαστη μεταλλική κατασκευή και τον έρωτα ως απλή χημική ένωση, σαγηνεύεται από τον Λεόν, αλλά και τον δυτικό τρόπο ζωής.

Με την ταινία αυτή, Ο Λιούμπιτς έφερε στη σκρούμπολ (screwball) κωμωδία την αλαφράδα, τον πνευματώδη διάλογο και την ερωτική ανεμελιά. Ποτέ άλλωτε οι ερωτικές ιστορίες δεν ήταν τόσο χαριτωμένες, όσο σ’αυτή την ταινία και στις κωμωδίες που ακολούθησαν μετά απ’αυτήν. Ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της, η ταινία το οφείλει στην μαγεία που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Γκρέτα Γκάρμπο και τον συμπρωταγωνιστή της Μέλβιν Ντάγκλας. Η ταινία διακρίνεται επίσης από το ευφυές σενάριό της και φυσικά από τον σκηνοθετικό χειρισμό του Λιούμπιτς με τα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς, τις εκφραστικές χειρονομίες και τις κλεφτές ματιές όλο νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου