Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017

Βασίλισσα Χριστίνα / Queen Christina (1933)του Rouben Mamoulian

Queen Christina (1933) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
Το 17ο αιώνα η Σουηδία των προτεσταντών πολεμά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η 5χρονη Χριστίνα διαδέχεται στο θρόνο τον πατέρα της Γουστάβο που σκοτώθηκε σε μάχη. Μεγαλώνοντας, αποφασίζει να τερματίσει τον πόλεμο και να φέρει αλλαγές στο βασίλειο. Όταν ερωτευτεί, η αντιπαλότητα όμως Καθολικών και Προτεσταντών θα μπει στο δρόμο της...και θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στο καθήκον.
Ο Mamoulian, ένας πρωτοπόρος της κινηματογραφικής τέχνης ισορροπεί ανάμεσα στον εξπρεσιονισμό και στον ρεαλισμό και γεγονός παραμένει ότι έχει μία πρωταγωνίστρια που μπορεί να υπηρετήσει το όραμά του. Η τελευταία συγκλονιστική σκηνή, μία συρόμενη λήψη που καταλήγει σε γκρο πλαν της βασίλισσας- Garbo αποδεικνύει τις ικανότητες του σκηνοθέτου ο οποίος φημολογείται ότι συμβούλευσε την ηθοποιό να αδειάσει το κεφάλι της και το βλέμμα της και να ατενίσει το «τίποτε». Αυτό το ανατριχιαστικό τίποτε που προδιαγράφει το μέλλον μίας βασίλισσας που αποποιήθηκε τις ευθύνες της είναι αυτό που μένει με τους θεατές θυμίζοντάς τους ότι μία τέτοια ταινία και κυρίως μία τέτοια πρωταγωνίστρια δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν ξεπερασμένες.
  
http://vidto.me/zym24dshpxpk.html

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

* Queen Christina. ΗΠΑ, 1933. Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Μαμούλιαν. Σενάριο: Χάργουντ, Βίρτελ & Μπέρμαν. Ηθοποιοί: Γκρέτα Γκάρμπο, Τζον Γκίλμπερτ, Ιαν Κιθ. 97 λεπτά.

**** Από τις ωραιότερες ταινίες της Γκρέτα Γκάρμπο, στην οποία η μοναδική αυτή ντίβα της οθόνης ερωτεύεται τον Ισπανό πρεσβευτή του Γκίλμπερτ. Εξαιρετική η όλη ατμόσφαιρα που δημιουργεί με τη σκηνοθεσία του ο Μαμούλιαν.

«Ι want to be alone» («Θέλω να μείνω μόνη») είναι η περιβόητη φράση που σε μια στιγμή αναφέρει στην ταινία «Γκραντ Οτέλ» η Γκρέτα Γκάρμπο και που από τότε χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόμακρη, ταυτόχρονα μυστηριώδη και γοητευτική προσωπικότητα της μεγάλης αυτής ντίβας του κινηματογράφου, που αγάπησαν με πάθος άνθρωποι και των τριών (όπως συνέβη και με την Ντίτριχ) φύλων. Η μοναξιά στη ζωή και στον έρωτα αλλά και η μοναξιά στην οθόνη περιλαμβάνονται και στη «Βασίλισσα Χριστίνα». Κι αυτό χάρη στη χημεία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην Γκάρμπο κι έναν ελιτιστή σκηνοθέτη όπως ο Ρούμπεν Μαμούλιαν (ο πρώτος που χρησιμοποίησε το έγχρωμο φιλμ, και μάλιστα για δραματουργικούς σκοπούς, στην ταινία «Μπέκι Σαρπ»).

Η Γκάρμπο ερμηνεύει την ομοφυλόφιλη βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα του 17ου αιώνα που ερωτεύεται -μεταμφιεσμένη αρχικά σ' αγόρι- το νέο Ισπανό πρεσβευτή (Τζον Γκίλμπερτ) στη χώρα της και περνά δυο μέρες και νύχτες μαζί του σ' ένα πανδοχείο πριν επιστρέψει στα καθήκοντα της βασίλισσας. Οταν τελικά υποχρεώνεται να τον εγκαταλείψει, προτιμά να παραιτηθεί από το θρόνο και να φύγει, μεταφέροντας μαζί της το πτώμα του νεκρού εραστή που τον έχουν στο μεταξύ δολοφονήσει.

Παρά τις κάποιες αδυναμίες στο διάλογο και τη μονοδιάστατη ερμηνεία του Γκίλμπερτ, ο Μαμούλιαν με τη σκηνοθεσία του και η Γκάρμπο με το εξαίσιο, μοναδικό παίξιμό της -το καλύτερο ίσως της καριέρας της αν και ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν πράγματι είναι καλή ηθοποιός ή απλά μια ωραία ντίβα που την αγάπησε η κάμερα- καταφέρνουν να δώσουν στην ταινία τη ζωντάνια αλλά και τη μαγεία που και σήμερα εξακολουθούν να κάνουν την παρακολούθηση της ταινίας συναρπαστική - από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας είναι εκείνη όπου η Γκάρμπο φτάνει στο πανδοχείο μεταμφιεσμένη σε αγόρι και, λόγω έλλειψης δωματίων, αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα της με τον Ισπανό πρεσβευτή («υποχωρεί» ρίχνοντας μια πονηρή ματιά που μόνο αυτή μπορούσε να ζωντανέψει με τέτοια χάρη), καθώς και εκείνη όπου η Γκάρμπο, για να κρατήσει στη μνήμη της τις στιγμές έρωτα που πέρασε με τον Γκίλμπερτ στο πανδοχείο, χαϊδεύει με το ίδιο ερωτικό πάθος ένα ένα τα έπιπλα και τα αντικείμενα στο δωμάτιο.

Αξίζει να σημειώσω πως αρχικά η Γκάρμπο ήθελε για συμπρωταγωνιστή της τον Λόρενς Ολίβιε -που είχε δει σε μια ταινία του- στις πρόβες όμως οι δυο τους δεν μπόρεσαν να «δέσουν» και η Γκάρμπο επέλεξε τελικά τον Τζον Γκίλμπερτ, παρά τις αντιρρήσεις των παραγωγών, γιατί ο ηθοποιός, διάσημος στην περίοδο του βωβού, βρισκόταν στην κατιούσα της καριέρας του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/07/2006
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου