Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Χιόνι πάνω στους Κέδρους/Snow Falling on Cedars (1999) του Scott Hicks


Αποτέλεσμα εικόνας 
Κοινωνικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 1999. 
Σκηνοθεσία: Σκοτ Χικς.
Παίζουν: Ίθαν Χοκ, Μαξ Φον Σίντοφ, Γιούκι Κούντοχ, Τζέιμς Κρόμγουελ, Σαμ Σέπαρντ, Ρικ Γιουν, Τζέιμς Ρέντχορν, Έρικ Ταλ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Μαξ Ράιτ, Σίλια Γουέστον, Ακίρα Τακαγιάμα.
Διάρκεια: 117΄
Η ταινία αφηγείται μία ιστορία αγάπης του παρελθόντος με φόντο την αίθουσα ενός δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται μία υπόθεση φόνου. Ο Σκοτ Χικς, βασισμένος στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ  Γκούτερσον, επιλέγει να μην αφηγηθεί την ιστορία του γραμμικά, αλλά με πολλά flashbacks και με flashbacks μέσα στα flasbacks. Ωστόσο, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή έλεγχο του υλικού του, μας καθιστά μάρτυρες ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, μεταξύ του Ισμαήλ και της Χατσούε, την εποχή που η Αμερική έζησε την τραγωδία του Περλ Χάρμπορ και αποφάσισε, υπακούοντας σ’ ένα εξωφρενικό ανακλαστικό, να οδηγήσει Γιαπωνέζους στην καταγωγή που κατοικούσαν στα εδάφη της, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο σκηνοθέτης, χωρίς να αδικεί το δικαστικό δράμα, μας παραδίδει μία συγκινητική, ωστόσο άκρως ρεαλιστική, ιστορία αγάπης και επιτρέπει (ή ίσως προτρέπει) τους ηθοποιούς του να νιώσουν βαθιά τους ήρωές τους πριν τους δώσουν ζωή. Ίσως γιατί μέσα από τα βιώματα των ηρώων, σκιαγραφείται μία σκοτεινή σελίδα της Αμερικανικής Ιστορίας, ίσως πάλι γιατί οι ιστορίες αγάπης πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό.

Χιόνι πάνω στους Κέδρους.(1999).Part 1... από ixvos

Χιόνι πάνω στους Κέδρους.(1999).Part 2... από ixvos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου