Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Άνθρωποι Γάτες /Cat People (1942)του Jacques Tourneur

Cat People (1942) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σκηνοθεσία: Jacques Tourneur
Σενάριο: DeWitt Bodeen
Φωτογραφία: Nicholas Musuraca
Μοντάζ: Mark Robson
Ηθοποιοί: Simone Simon, Kent Smith, Jane Randolph
 1942 
ΗΠΑ, Αγγλικά
Ασπρόμαυρο, 73’
Format: 35mm
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στην ταινία ένας αρχαίος θρύλος προκαλεί την εμμονή σε μια γυναίκα ότι θα μεταμορφωθεί σε πάνθηρα αν αισθανθεί ερωτικό πάθος ή ζήλια. Η φοβία αυτή θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή σειρά από αντιδράσεις μέχρι να αποκαλυφτεί η αλήθεια.


ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η κρίσιμη καμπή στην καριέρα του Τουρνέρ ήρθε το 1942, όταν γνώρισε τον διαβόητο παραγωγό της RKO Βαλ Λιούτον. Μαζί θα άλλαζαν δραματικά το σινεμά του τρόμου και τα B-movies θα έπαιρναν άλλη διάσταση από την πρώτη τους κιόλας συνεργασία, με το Cat People που αποτέλεσε τόσο εμπορική όσο και καλλιτεχνική έκπληξη. Ο Λιούτον, ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα σκεπτικιστικό θρίλερ όπου θα κυριαρχούσε ο ασυνείδητος τρόμο στο θεατή και γι’ αυτό το εγχείρημα εμπιστεύθηκε τη σκηνοθεσία της ταινίας στον Τουρνέρ. 
Πρωταγωνίστρια η Σιμον Σιμόν στο ρόλο μίας αινιγματικής καλλιτέχνιδας που διακατέχεται από την έμμονη ότι είναι αγριόγατα σέρβικης αρχαϊκής καταγωγής και μεταμορφώνεται σε πάνθηρα σε στιγμές έντονου πάθους. Η φοβία αυτή θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή σειρά από αντιδράσεις μέχρι να αποκαλυφτεί η αλήθεια.
Το σκηνικό της ταινίας μας είναι αρκετά προσφιλές, μια και είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποίησε ο Ορσον Γουέλς στο «Οι Υπέροχοι Αμπερσον». Η ταινία διασκευάστηκε το 1982 από τον Πολ Σρέντερ. http://vidto.me/ph15xath6kav.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου