Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Ένα τρυφερό φιλί / Αe fond kiss (2004)του Ken Loach

Αποτέλεσμα εικόνας για Ae fond kiss (

   Γυρισμένο το 2004 το ‘‘Αe fond kiss’’ ή “Just a kiss” (όπως τιτλοφορήθηκε σε κάποιες χώρες ) αποτελεί μια από τις τελευταίες δημιουργίες, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βερολίνου, του ασυμβίβαστου Ken Loach. O Loach συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με τον σεναριογράφο Paul Laverty («Βροχή από πέτρες», «Το όνομα μου είναι Τζο», «Ψωμί και τριαντάφυλλα») και επικεντρώνει τον διεισδυτικό φακό του στη Γκλασκώβη για να αφηγηθεί τον προβληματικό και δυσεπίλυτο έρωτα ανάμεσα σε μια  Σκωτσέζα δασκάλα μουσικής και ένα νεαρότερο της Πακιστανό , γόνο μιας οικογένειας ευκατάστατων μεταναστών .
  Ο μη συμβατικός έρωτας τους αναστατώνει  αμφίπλευρα το κοινωνικό status, ο νεαρός τραμπαλίζεται περιοδικά ανάμεσα   στο συναίσθημα  και τη φυλετική παράδοση αλλά  η δασκάλα επιμένει να διεκδικεί την ελευθερία στην επιλογή συντρόφου, το δικαίωμα στην χαρά της ζωής, την αξιοπρέπεια να μην υποτάσσεται στη θρησκευτική καταστολή αλλά και να μην μοιράζει δωρεάν υποσχέσεις για αιώνια αγάπη για να εξευμενίσει την Πακιστανική οικογένεια.
  Ο συνεπής αριστερός Loach με τη χαρακτηριστική ημιντοκυμαντερίστικη οπτική που φθάνει στα όρια του σινεμά βεριτέ,  χειρίζεται αριστοτεχνικά το θέμα με αντικειμενικότητα, οξυδέρκεια, διακριτική ειρωνεία . Η κάμερα του αγκαλιάζει με συμπάθεια   τους χαρακτήρες του καταφέρνοντας να ερμηνεύσει  και να κριτικάρει τη συμπεριφορά  τους, χωρίς να καταφεύγει σε απλοϊκά κηρύγματα και αφελείς διδακτισμούς. Με διαλεκτική καθαρότητα αποκαλύπτεται ο αμφίπλευρος  ρατσισμός  ως προϊόν κυρίως  οικονομικών ανισοτήτων και δευτερευόντως της προκατάληψης  και της παράδοσης.
  Οι άγνωστοι ή ερασιτέχνες  ηθοποιοί είναι θαυμάσιοι αλλά  θριαμβεύει η συγκλονιστική  Εva Birthistle που πλάθει μια αξέχαστη κινηματογραφική φιγούρα γεμάτη ζεστασιά, αφτιασίδωτη ομορφιά και αφοπλιστική ειλικρίνεια .  
 https://vidzi.tv/sywbwxsur4g3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου