Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Ο Επιβάτης /The Commuter (2017) του Jaume Collet-Serra

Σχετική εικόνα

Ο Michael MacCauley (Liam Neeson), πρώην αστυνομικός, έχει μια κακή μέρα. Μετά από δέκα χρόνια πιστής υπηρεσίας ως ασφαλιστής απολύεται .Αφού πιεί μερικές μπύρες με ένα  φίλο του αστυνομικό, τον Alex Murphy (Patrick Wilson), στο δρόμο προς το σιδηροδρομικό σταθμό ,γνωρίζεται στο τρένο,με  μια ελκυστική  γυναίκα (Vera Farmiga) και κάνει μαζί της μια συνομιλία κατά την οποία τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν παράξενη τροπή. Τον ρωτάει, αν είναι το είδος του ατόμου που θα μπορούσε να κάνει μια απλή πράξη που δεν θα τον επηρέαζε καθόλου, αλλά θα έπληττε σοβαρά κάποιον άλλο στο τρένο - κερδίζοντας 100.000 δολάρια.
Ο μηχανισμός της μυθοπλασίας πάσχει εξαρχής από ένα ελάττωμα που διαλύει το θεμέλιο του: Η κεντρική του προϋπόθεση είναι αδιανόητη. Απαιτεί την αναστολή της δυσπιστίας του θεατή  να σκεφτεί  ότι κάποιοι σχεδίαζαν να εμπλέξουν τον MacCauley στη δολοφονία ενός συγκεκριμένου προσώπου. Το αυτονόητο ερώτημα  «γιατί δεν το κάνουν αυτό μόνοι τους;» δεν θα σταματήσει να τρέχει μέσα από το μυαλό του θεατή και αυτό δίνει σε ολόκληρη την πλοκή έναν τόνο απιθανότητας και αφέλειας.
Ο Καταλανός σκηνοθέτης Jaume Collet-Serra (The Shallows) συνεργάστηκε με τον Liam Neeson στις ταινίες “Unknown”, “Non-Stop” και “Run All Night”, οπότε θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει κάτι καλύτερο από αυτό το μέτριο χιτσκοκικό θρίλερ μυστηρίου, με αρκετούς γρίφους, πολλούς εμπλεκόμενους χαρακτήρες και με τον θεατή να προσπαθεί να μαντέψει, ποιος είναι ο σκοτεινός εγκέφαλος της υπόθεσης.
Τα σεναριακά κλισέ αφθονούν με επεξηγηματικόυς διαλόγους ,ανατροπές, κυνηγητά ,εκρήξεις ,όπως σε όλες  τις  χολιγουντιανές  ταινίες που αρέσκονται στο να κολακεύουν το κοινό τους. ,με τον Λιαμ Νίσον να έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη Γολγοθά  μετά τα απανωτά «Taken».

Ωστόσο τα αμιγώς κινηματογραφικά κριτήρια είναι για τους θεωρητικούς του  κινηματογράφου και τους απαιτητικούς σινεφίλ . Άλλωστε κάθε ταινία έχει το κοινό της και συνεπώς  οι ατέλειες του «Commuter» πιθανότατα δεν θα ενοχλήσουν τους λάτρεις του είδους της αγωνιώδους  περιπέτειας. Και από αυτό το πρίσμα , το φιλμ τα καταφέρνει μια χαρά…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου