Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Death Wish (2018) του Eli Roth

Αποτέλεσμα εικόνας για Death Wish (2018) του Eli Roth

Ο Δρ. Πολ Κέρσι εργάζεται ως χειρουργός στα επείγοντα περιστατικά, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα θύματα της αυξανόμενης εγκληματικότητας της πόλης. Μια μέρα όμως καλείται να φροντίσει την ίδια του την οικογένεια, μετά τη θανάσιμη επίθεση που δέχονται η γυναίκα του και η ενήλικη κόρη του μέσα στο σπίτι τους. Κι ενώ η αστυνομία να αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των βίαιων περιστατικών, ο Πολ ανακουφίζει τη δίψα του για εκδίκηση και απόδοση δικαιοσύνης, κυνηγώντας ο ίδιος τους ενόχους. Καθώς οι ανώνυμοι φόνοι εγκληματιών αρχίζουν να κυριαρχούν στα ΜΜΕ, ο κόσμος αναρωτιέται αν αυτός ο θανάσιμος εκδικητής είναι ένας φύλακας άγγελος, ή κάτι πολύ πιο νοσηρό.
Το Death Wish του 2018 είναι μια κινηματογραφική ταινία που δεν ξέρει τι θέλει να είναι. Στον θεματικό πυρήνα της βρίσκεται η δράση ενός “vigilante”,δηλαδή ενός αυτόκλητου τιμωρού εγκληματιών.  Ο σκηνοθέτης της Eli Roth ,δημιουργός των ταινιών τρόμου Cabin Fever (2001) και Hostel(2005) , προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα πρωτότυπα φιλμ των δεκαετιών του '70, '80 και '90. Το 1974 ο Μάικλ Γουίνερ γύρισε την ομότιτλη cult ταινία δράσης με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Μπρόνσον σε έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του .Το σενάριο βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Γκάρφιλντ και έθετε τα ζητήματα της αυτοδικίας και της οπλοκατοχής αλλά και την επίπτωση της βίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία με αποτέλεσμα να γυριστούν τέσσερα σίκουελ . Τώρα ο Μπρους Γουίλις αναλαμβάνει τον ρόλο που έπαιζε ο Τσαρλς Μπρόνσον το 1974 σε αυτό το άνευρο remake του «Εκτελεστή της Νύχτας».
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο Roth και ο σεναριογράφος Joe Carnahan φαίνεται να έχουν περισσότερα να πουν, αλλά ποτέ δεν τα λένε πραγματικά . Αντί να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να κάνουν μια βαθύτερη κατάδυση στην καυτή θεματική συζήτηση για την οπλοκατοχή (η οποία κυριαρχεί στα  μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ) δεν παίρνουν σαφή θέση και ζητούν από τους θεατές να επιλέξουν μια πλευρά: υπέρ ή κατά της αυτοδικίας.
Δυστυχώς έτσι, το τελικό προϊόν χαρακτηρίζεται από αντιφατικές απόψεις ,στερείται σαφή ιδεολογικού άξονα και αναλώνεται  στο να αναπαράγει την τυφλή βία. Τελικά το “Death Wish” αποδεικνύεται ένα αχρείαστο φιλμ δράσης που θα ξεχαστεί σύντομα μετά από την  διαδρομή του στις αίθουσες προβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου