Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

«Χειροκροτήματα» (1944)του Γιώργου ΤζαβέλλαΚάποτε ήταν το πρώτο όνομα στο χώρο του μουσικού θεάτρου. Τώρα με την ορχήστρα του περιοδεύει την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος την φήμη του και αντί για συναυλίες, οργανώνει διαγωνισμούς ταλέντων στις διάφορες πόλεις που επισκέπτεται.
Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα ανακαλύψει την Νόρα, μια πανέμορφη κοπέλα. Θα επιστρέψει μαζί της στην Αθήνα και θα προσπαθήσει να οργανώσει ένα βαριετέ με την Νόρα και τον ίδιο. Όμως το όνομά του δεν μετράει πια και έτσι μη βρίσκοντας χρηματοδότη, αναγκάζεται και βάζει υποθήκη το μοναδικό του σπίτι. Μετά από πολλές πρόβες, η ημέρα της πρεμιέρας έχει φτάσει.

Το φιλμ όχι μόνο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και νύχτα για την εξοικονόμηση ρεύματος.
Η μουσική και τα τραγούδια που ακούγονται στη ταινία είναι του Αττίκ, ενώ ο Δημήτρης Χορν κάνει εδώ την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Τα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα σε αυτή τη ταινία κάνουν επίσης ο Γιώργος Φούντας, ο Γιάννης Φέρμης και ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως κομπάρσος.
Οι χορογραφίες είναι του Γιαννη Φλερυ, ενώ ο ίδιος συμμετέχει σε κάποιες από αυτές. Η μουσική που χρησιμοποιείται είναι του ίδιου του Αττικ, όπως άλλωστε και τα τραγούδια, τραγούδια με τα οποία γνώρισε την αγάπη του κοινού.
Τα Χειροκροτηματα του Τζαβελλα μπορούν να φέρουν ακόμα και σήμερα δάκρυα στα μάτια μας, δάκρυα συγκίνησης για την τραγική ιστορία ενός καλλιτέχνη, ενός μουσικού που στην πραγματική ζωή αυτοκτόνησε λίγο μετά την παρουσίαση της ταινίας, ακολουθώντας το τέλος του ήρωα των Χειροκροτημάτων . Ήταν ένα από τα τελευταία φτερουγίσματα ενός πουλιού του Φθινοπώρου που νιώθει πως έρχεται ο Χειμώνας. Εδώ, τα χειροκροτήματα του κοινού σταματούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου