Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ (1984)του Νίκου Περράκη


Υπόθεση: Ο στρατιώτης Γιάννης Παπαδόπουλος μετατίθεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην Αθήνα, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού-Διεύθυνση Κινηματογραφίας. Σ’ αυτή την προνομιακή θέση, πολύ κοντά στο σπίτι του, τη γυναίκα του και τις δίδυμες κόρες του, περνά υπέροχα, σκαρώνοντας διάφορες φάρσες με τους συναδέλφους του που υπηρετούν στη νεοσύστατη Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.ΕΝ.Ε.Δ.). Στήνουν έναν τηλεοπτικό σταθμό και παράλληλα βγάζουν κάποια λεφτά, γυρίζοντας ταινίες πορνό με μηχανές και φιλμ της υπηρεσίας. Ωστόσο, αυτή η τρελοπαρέα των φαντάρων τα βρίσκει σκούρα, όταν το πρωινό της 21ης Απριλίου 1967, το στρατιωτικό πραξικόπημα του συνταγματάρχη Παπαδόπουλου τους στριμώχνει για τα καλά. Διάρκεια: 100΄

Αυτοβιογραφική κωμωδία του Νίκου Περάκη, με τις περιπέτειες των ηρώων στη νεοσύστατη Ελληνική Τηλεόραση, την περίοδο της επταετίας. Μια τηλεόραση, η οποία ήταν πλήρως ελεγχόμενη από το καθεστώς και ήταν επανδρωμένη σχεδόν αποκλειστικά από φαντάρους. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών, που στη διάρκεια της θητείας τους το 1967 και 1968, πριν και κατά τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, έχουν αποσπασθεί στην τότε νεοσύστατη τηλεόραση της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. Μέσα από τη θητεία τους αυτή κινηματογραφείται με οξυδερκή τρόπο, η κωμικά… τραγική, ελληνική πολιτική και κοινωνική συγκυρία της εποχής.
Η ταινία τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1984, με τα βραβεία: καλύτερης ταινίας, Α ανδρικού ρόλου (Νίκος Καλογερόπουλος), σεναρίου και μοντάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου