Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

The Getaway (1972) του Sam PeckinpahΟ Carter "Doc" McCoy πουλιέται σε διεφθαρμένο επιχειρηματία για να βγει απο την φυλακή με όρο να ηγηθεί μιας ληστείας τράπεζας. Καμία συμφωνία δεν θα τηρηθεί ,και ο McCoy με την γυναίκα του θα βρεθούν κυνηγημένοι απο παράνομους και τον νόμο.
Από τους τίτλους αρχής η ταινία αποκαλύπτει το περιεχόμενο της  ελάφια ,βιομηχανικός θόρυβος, φυλακές. "Οι 2 φυγάδες" (ελλ.τιτλος) αποτελούν μια σταγόνα ρομαντισμού σε ένα κόσμο διαφθοράς και κυνισμού. Οι τελευταίοι άνθρωποι. Τρέχουν με τα λεφτά προς το Μεξικό,την γη της επαγγελίας για τους παρονόμους του αμερικάνικου σινεμά του 70.Πίσω τους το αμερικάνικο όνειρο και μπροστά τους η ελευθερία. Όλα τα χαρακτηριστικά του Peckinpah βρίσκονται και εδώ ...βία,αίμα, ωμότητα, σάπιοι κακοί, κυνισμός, παράνομοι, αντι ήρωες,
slow motion σκηνές δράσης.

Ο Peckinpah απαντά έμμεσα στις κατηγορίες περι μυσογυνισμού και ο λακωνικός McQueen γκρεμίζει τα πάντα με ένα shotgun (η δεύτερη συνεργασία τους μετά το Junior Bonner(1972).Ψυχαγωγικό road movie βασισμένο στη νουβέλα του Jim Thompson,με ένταση και πολύ δράση, πιστολίδι, ληστεία τράπεζας, καταδιώξεις, ανατροπές και μια καλή μάχη για το τέλος. Πέρα από τη δράση το ενδιαφέρον συντηρείται από την ίντριγκα μεταξύ του ταιριαστού πρωταγωνιστικού διδύμου McQueen-MacGraw και από μια ενδιαφέρουσα υπο-πλοκή απαγωγής. Αξιόλογο και το soundtrack του Quincy Jones .Όχι ένα από τα αριστουργήματα του Peckinpah αλλά η εμπορικότερη ταινία του και μια απο τις καλύτερες ταινίες καταδίωξης με πρωτότυπο και τολμηρό φινάλε για την εποχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου