Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Εφιάλτες από το Παρελθόν /Obsession (1976)του Μπράιαν Ντε Πάλμα


https://www.jonathanrosenbaum.net/wp-content/uploads/2009/08/obsession3.pngΈνας οικογενειάρχης που έχει χάσει την οικογένειά του εδώ και πολλά χρόνια,  ξαναβρίσκει στη Φλωρεντία τη σύζυγό του την οποία νόμιζε νεκρή.
Η ανάλυση του διακεκριμένου Αμερικανού κριτικού Ρότζερ Έμπερτ είναι η ακόλουθη:
«Το Εφιάλτες από το Παρελθόν του Μπράιαν Ντε Πάλμα είναι ένα επιτηδευμένο μελόδραμα… και ακριβώς γι’ αυτό μου αρέσει! Δεν υπάρχει τρόπος να εκτελεστεί με μετριοπάθεια και ο Ντε Πάλμα το ξέρει: έχουμε ζοφερά πλάνα στους υγρούς ιταλικούς δρόμους και χαρακτήρες να τρέχουν ο ένας προς τον άλλο σε slow motion, χαμηλές λήψεις τάφων και ρομαντική μουσική να μετατρέπεται ξαφνικά σε παράτονες προειδοποιήσεις… και – το καλύτερο – ένα απροσδόκητο τέλος που καταφέρνει την ίδια στιγμή να είναι εντελώς απίθανο και εντελώς ικανοποιητικό.

Η ταινία αρχίζει στη Νέα Ορλεάνη σε μια 10ετή επέτειο γάμου: ο Μάικλ και η Ελίζαμπεθ Κόρτλαντ είναι ακόμα πολύ ερωτευμένοι, οπότε αμέσως μαθαίνουμε ότι έχουν πρόβλημα. Ένας μπάτλερ τριγυρίζει στο δωμάτιο με ποτά σε ένα δίσκο, και, καθώς προχωρεί προς την κάμερα, το σακάκι του σηκώνεται και βλέπουμε σε κοντινό ένα όπλο στη ζώνη του. Ακούγεται βαριά μουσική και δεν παραξενευόμαστε: η γυναίκα και η κόρη του Μάικλ θα απαχθούν.
Ένα σημείωμα απαιτεί 500.000 δολάρια για λύτρα, αλλά ο Κόρτλαντ αφήνεται να μπλεχτεί σε μια κακοστημένη παγίδα της αστυνομίας. Υπάρχει μια ταραχώδης διαφυγή, η αστυνομία καταδιώκει το αυτοκίνητό τους, που χτυπάει σε ένα βυτίο με βενζίνη, και στην επακόλουθη έκρηξη η γυναίκα και η κόρη σκοτώνονται. Αυτό τουλάχιστον νομίζει ο Μάικλ Κόρτλαντ για 18 μακρά χρόνια, μέσα στα οποία ανεγείρει ένα τεράστιο μνημείο σε ένα, κατά τα άλλα, άδειο νεκροταφείο.
Μα τότε, σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία, επισκέπτεται στη Φλωρεντία την εκκλησία όπου πρωτογνώρισε τη γυναίκα του. Και εκεί, σε μια σκαλωσιά, ανακατεύοντας μπογιές και βοηθώντας σε μια αναπαλαίωση, βρίσκεται η γυναίκα του! Και τότε το σενάριο του Πολ Σρέιντερ αρχίζει μια σειρά από απίστευτες παλινδρομήσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις, που φυσικά δεν θα ήταν σωστό να αποκαλύψω.
Το τέλος, όπως προείπα, είναι εντελώς απίθανο – μπορούμε να έχουμε πάμπολλα ερωτήματα μέσα σε πέντε μόνο λεπτά – αλλά τι σημασία έχει; Ο Ντε Πάλμα και ο Σρέιντερ, ο Μπέρναρντ Χέρμαν με την υπέροχα υπερβολική μουσική του, ο Κλιφ Ρόμπερτσον και η Ζενεβιέβ Μπιζόλντ με την αμοιβαία εμμονή τους: όλοι χειρίζονται το υλικό τους όσο πιο καλά γίνεται. Είναι ένα μελόδραμα της δεκαετίας του ’40 με το στυλ της γκόθικ λογοτεχνίας. Αν θέλετε ρεαλισμό, δείτε άλλη ταινία.
Ένα τέτοιο υλικό χρειάζεται σοβαρό ύφος, και ο Ντε Πάλμα το βρίσκει. Αρχίζει με δύο από τις ρομαντικότερα παρηκμασμένες πόλεις της γης (τη Νέα Ορλεάνη και τη Φλωρεντία, παρόλο που η Βενετία θα ήταν καλύτερη), και μετά αφήνει τη βαριά μουσική και τους χαρακτήρες να περιπλανηθούν σε αόριστα απειλητικές τοποθεσίες.
Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως απίθανη και άκαμπτη, αλλά αυτό σημαίνει ότι χάνουμε το νόημα. Ασφαλώς και το τέλος προέρχεται από μακάβριο μυθιστόρημα και φυσικά η μουσική ρέπει προς την υστερία και φυσικά ο Ρόμπερτσον πηγαίνει από τρελός σε χειρότερα. Δεν μου αρέσουν απλώς αυτές οι ταινίες: τις απολαμβάνω. Ενίοτε η επιτηδευμένη υπερβολή ανταμείβεται. Αν το Εφιάλτες από το Παρελθόν ήταν πιο άκαμπτο, και κινούνταν σε ένα βαρετά λογικό πλαίσιο, δε θα απέδιδε καθόλου.»


https://openload.co/embed/-Ht0fOW_QRQ/Obsession_%281976%29.mkv.mp4 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου