Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Η Πόλη του Μίσους / The Ox Bow Incident (1943) του Γουίλιαμ Γουέλμαν


Σχετική εικόνα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:Η ταινία Η Πόλη του Μίσους (Πρωτότυπος Τίτλος The Ox-Bow Incident) είναι γουέστερν παραγωγής 1943, σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουέλμαν. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι οι Χένρι Φόντα, Ντέινα Άντριους, Άντονι Κουίν, Μαίρη Μπεθ Χιουζ, Γουίλιαμ Έιθ, Χάρι Μόργκαν και Τζέιν Ντάργουελ. 
Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Βαν Τίλμπουργκ Κλαρκ, που κυκλοφόρησε το 1940. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1943 Το 1998 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.(75 λεπτά)

ΥΠΟΘΕΣΗ:  Ο Γκιλ Κάρτερ (Χένρι Φόντα) και ο Αρτ Κροφτ (Χάρι Μόργκαν) καταφτάνουν στο σαλούν της πόλης Bridger's Wells όπου η ατμόσφαιρα είναι βαριά λόγω των πρόσφατων ζωοκλοπών που έχουν γίνει στην περιοχή. Όταν φτάνουν νέα ότι ένας αγαπητός αγρότης της περιοχής δολοφονήθηκε από ζωοκλέφτες, οι κάτοικοι αποφασίζουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και οργανώνουν μια ομάδα για να τους κυνηγήσει και να τους κρεμάσει.


ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:Με σοκαριστικό για την εποχή του θέμα και άφθονα προβλήματα ώσπου ο Γουέλμαν να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια, το «Ox Bow Incident» είναι η επιτομή που προσέφερε το γουέστερν πάνω στο θέμα του φασισμού και της φανατισμένης μάζας, αλλά και μια διαπεραστική ματιά σ’ έναν κόσμο εκδίκησης και καταστροφικής ανομίας. Ο Φόντα προοικονομεί το ρόλο του στους «12 Ενόρκους», ο Άντονι Κουίν κλέβει την παράσταση ως ένας από τους τρεις που τιμωρούνται για αδίκημα που δεν διέπραξαν και ο Γουέλμαν σκηνοθετεί την καλύτερη του ταινία – ματιά σε μια Δύση όπου οι άνθρωποι αδυνατούν να προστατεύσουν το «νέο κόσμο» από το χάος.


http://zwgrafosvideo.blogspot.gr/2017/02/theoxbowincident1943-greek-subs-free.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου