Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:"ΟΙ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ"


Το 1945 ο Άγγλος σκηνοθέτης David Lean γυρίζει μια ταινία που έμελε να αλλάξει τις μέχρι τότε στερεότυπες ιστορίες έρωτα, τη «Σύντομη Συνάντηση». Η συνηθισμένη ερωτική ιστορία με την ευτυχή κατάληξη έστω και με εμπόδια, ανατρέπεται. Στην ταινία του Lean το ζευγάρι βρίσκεται στα σαράντα του, και οι δύο είναι παντρεμένοι, ικανοποιημένοι από τους γάμους τους, έχουν από δύο παιδιά, όλα αυτά όμως δεν αποτρέπουν τον έρωτα. Οι σύντομες συναντήσεις τους στο καφέ ενός σιδηροδρομικού σταθμού αφήνουν μια πικρή γεύση, η οποία δεν ξεπερνιέται ποτέ από το ερωτικό σμίξιμο.
Ο Martin Scorsese στην ταινία «The Age of Innocence» του 1993 παρουσιάζει ένα μεγάλο έρωτα που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, λόγω της αφοσίωσης του ήρωα (Daniel Day-Lewis) στη σύζυγό του και την υποταγή του στους κοινωνικούς τύπους, ενώ είναι ερωτευμένος με την Elen (Michelle Pfeifer).
Tο 1993 ο James Ivory ξαναγράφει την ίδια ιστορία στην ταινία «The Remains of a day», όπου ο μπάτλερ Anthony Hopkins ερωτεύεται την οικονόμο Emma Thompson, η οποία περιμένει την εκδήλωση των συναισθημάτων του, η οποία δε γίνεται ποτέ. Σε μια εκπληκτική σκηνή παρουσιάζεται ο άψογος και τυπικός μπάτλερ να διαβάζει στα κρυφά ποίηση, αποκαλύπτοντας μια ευαίσθητη ψυχή που περιορίζεται από τις υποχρεώσεις και τους τύπους.
O Elia Kazan το 1961 στήνει μια ανάλογη υπόθεση στο Kansas του 1928, στην ταινία «Splendor in the Grass». Εδώ το ερωτευμένο ζευγάρι είναι δυο νέοι, στα χρόνια του Λυκείου, οι οποίοι καταπιέζονται σεξουαλικά από τον κοινωνικό περίγυρο, περισσότερο η κοπέλα – η Natalie Wood, και από τις γονικές προσδοκίες – όπως συμβαίνει με το νεαρό Warren Beatty.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου