Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Πυρετός στο Αίμα/ "Splendor in the Grass" (1961) του Ελία Καζάν


Το ευαίσθητο κορίτσι από το Κάνσας που ερωτεύεται το «λάθος» αγόρι από τη μεγάλη οικογένεια, για να ραγίσει την καρδιά της και να φτάσει μέχρι την τρέλα.
Ένα τυπικό, χολιγουντιανό date movie που στα χέρια του Καζάν μετατράπηκε σε διχαστικό, οπερετικό δράμα για την καταπίεση της νεολαίας και τις σεξουαλικές νευρώσεις. Υπέροχο Technicolor, εντυπωσιακά δυνατή ερμηνεία από την 22χρονη Νάταλι Γουντ, ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη για τον 23χρονο Γουόρεν Μπέιτι και Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τον Γουίλιαμ Ιντζ. Splendor in the Grass 1961 (Part I with Greek subtitles)


Splendor in the Grass 1961 (Part II with Greek subtitles)
Μια ιστορία που διεξάγεται σε κωμόπολη του Κάνσας το 1929 και έχει ένα ολότελα μοντέρνο θέμα, αυτό της σεξουαλικής αφύπνησης και της νεανικής εξέγερσης. Δυο συμμαθητές του λυκείου αγαπιούνται και θέλουν να παντρευτούν, μια και μόνο έτσι θα κατευνάσουν το σεξουαλικό παθος όπου βράζει στο αίμα τους. Όμως προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και οι γονείς τους αντιδρούν. Με φόντο τον αμερικάνικο Νότο, μια ακόμα περίπτωση βασανισμένων ηρώων, οι οποίοι νοιώθουν το αίμα τους να βράζει, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα το ερωτικό τους πάθος, καθώς αντιμετωπίζουν μια κοινωνία πουριτανικών και κοινωνικών προκαταλήψεων. Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ σεναρίου, ενώ αποτέλεσε το επιτυχημένο ντεπούτο του Γουόρεν Μπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου