Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»/ivanovo Detstvo(1962)του Αντρέι Ταρκόφσκι

http://www.creteplus.gr/assets/pages/37223.jpg
Ivanovo Detstvo


ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
**Ivanovo detstvo. Μαυρόασπρη, 1962. Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι. Σενάριο: Βλαντίμιρ Μπογκομόλοφ. Ηθοποιοί: Νικολάι Μπουρλιάγεφ, Ιρίνα Ταρκόφσκαγια, Βαλεντίν Ζούμπκοφ, Γεφγκένι Ζαρίκοφ. 95 λεπτά.
*****½ - Η ιστορία ενός αγοριού που οι Σοβιετικοί στρατιώτες στέλνουν σε μια μυστική, επικίνδυνη αποστολή κατασκοπείας, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετατράπηκε σε μια ελεγειακή, ποιητική, σε επανέκδοση, ταινία (Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας).
Από τις πρώτες κιόλας σκηνές της ταινίας -με την εκπληκτική, συναρπαστική σκηνή ονείρου του μικρού Ιβάν- μπαίνουμε στον κόσμο του Ταρκόφσκι που αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται στις επόμενες αριστουργηματικές ταινίες του («Αντρέι Ρουμπλιόφ», «Ο καθρέφτης», «Σολάρις», «Στάλκερ»).
Πικρόγλυκο σχόλιο πάνω στα μυστήρια της παιδικής ηλικίας αλλά και τον ακτίκτυπο του πολέμου στην παιδική ψυχή, η ταινία είναι γεμάτη εικαστικά πανέμορφες, συχνά βασανιστικές, σκηνές, όπως εκείνες όπου ο Ιβάν διασχίζει το δάσος με σημύδες, ή οι σκηνές με τους νεκρούς του πολέμου, σκηνές δοσμένες με ποιητικό ρεαλισμό (η έξοχη, μαυρόασπρη φωτογραφία είναι του Βαντίμ Γιούσοφ, με τον οποίο ο Ταρκόφσκι θα συνεργαστεί και στις επόμενες, έγχρωμες ταινίες του). Ενα μικρό αριστούργημα που βλέπεται και ξαναβλέπεται με την ίδια πάντα συγκίνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου