Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Η γκαρσονιέρα/The Apartment (1960) του Μπίλι Γουάιλντερ

The Apartment (1960) Tainies Online Greeks Subs Oi Liwmenoi
Οταν ένας υπάλληλος σε ασφαλιστική εταιρία δανείζει την γκαρσονιέρα του στους προϊσταμένους του, για να κάνουν τις ερωτοδουλιές τους, νομίζοντας ότι έτσι θα πετύχει να πάρει προαγωγή, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ο ίδιος ερωτεύεται την ερωμένη του διευθυντή του. Σάτιρα του αμερικανικού τρόπου ζωής και του κυνισμού που επικρατεί στο χώρο των μπίζνες. Ο σκηνοθέτης και εν μέρει σεναριογράφος καυτηριάζει τον αριβισμό και την απανθρωπιά μιας κοινωνίας που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προσωπικής επιτυχίας και της επαγγελματικής ανόδου. Η «Γκαρσονιέρα» τιμήθηκε με Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνση.
Με
τους Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Jack Kruschen.


ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

The Apartment. ΗΠΑ, 1960. Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ. Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Α.Λ. Ντάιαμοντ. Ηθοποιοί: Τζακ Λέμον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Φρεντ ΜακΜάρεϊ, Ρέι Γουόλστον. 125 λεπτά.

*****½
 Ενας άντρας και μια γυναίκα προσπαθούν να ξαναβρούν την ανθρωπιά τους σε μια κοινωνία που τους αναγκάζει να εκπορνεύονται, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Αριστουργηματική σατιρική κωμωδία από ένα μετρ του είδους.
Η θλιβερή κατάσταση αντρών και γυναικών σε μια στραμμένη προς το χρήμα και την επιτυχία αμερικανική κοινωνία, είναι στο επίκεντρο της απολαυστικής αυτής σατιρικής κωμωδίας του Μπίλι Γουάιλντερ. Για να μπορέσει να προαχθεί στην τεράστια ασφαλιστική εταιρία όπου εργάζεται, ο μοναχικός ήρωας, Σι Σι Μπάξτερ (ένας θαυμάσιος Τζακ Λέμον), παραχωρεί συχνά το κλειδί της γκαρσονιέρας του σε ανώτερά του, παντρεμένα στελέχη, για τις παράνομες ερωτικές σχέσεις τους. Οταν, όμως, το αφεντικό του (Φρεντ ΜακΜάρεϊ) αρχίζει να φέρνει εκεί τη χαριτωμένη κοπέλα του ανελκυστήρα, Φραν Κιούμπελικ (η Σίρλεϊ ΜακΛέιν σ' έναν από τους καλύτερους ρόλους της), ο Μπάξτερ, που την έχει ερωτευτεί, αντιμετωπίζει το μεγάλο δίλημμα: να εξεγερθεί ή να σωπάσει και να δεχτεί κάποιον προβιβασμό;

Με ένα εξαιρετικό σενάριο, με μεστούς, γεμάτους έξυπνες ατάκες διαλόγους, ο Γουάιλντερ σαρκάζει με ένα σαρδόνιο τρόπο την ηθική των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, με ζεστασιά την ανθρώπινη σχέση που αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στον Μπάξτερ και την Κιούμπελικ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου