Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται/ Celui qui doit mourir. Γαλλία(1957) του Ζυλ Ντασσέν

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ

Σ' ένα υπό τουρκική κατοχή χωριό της Κρήτης η αναβίωση των παθών του Ιησού παίρνει μιαν άλλη, τραγική υπόσταση - επανέκδοση της κλασικής, βασισμένης στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ταινίας του Ντασσέν.Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

 Celui qui doit mourir. Γαλλία, 1957. 
Σκηνοθεσία: Ζυλ Ντασσέν. Σενάριο: Μπεν Μπάρζμαν, Ζυλ Ντασσέν. Ηθοποιοί: Ζαν Σερβέ, Μελίνα Μερκούρη, Πιέρ Βανέκ, Μορίς Ρονέ, Γκερτ Φρέμπε, Δήμος Σταρένιος, Φερνάν Λεντού. 127 λεπτά.

*** ½
Σε επανέκδοση προβάλλεται η διασκευή του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, που γύρισε στην Ελλάδα, το 1957, σε μαυρόασπρο σινεμασκόπ και με γαλλική χρηματοδότηση ο Ζυλ Ντασσέν. Ιστορία που αναφέρεται σ' ένα ελληνικό, υπό τουρκική κατοχή, χωριό της Κρήτης, στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, το οποίο ετοιμάζεται, για τη Μεγάλη Βδομάδα, να αναβιώσει τα πάθη του Χριστού αναθέτοντας ρόλους σε διάφορους κατοίκους. Μόνο που η σύγκρουση του παπα-Γρηγόρη (Φερνάν Λεντού) του πλούσιου χωριού με τον φτωχό παπα-Φώτη (Ζαν Σερβέ) και τους ξεκληρισμένους κατοίκους ενός κατεστραμμένου από τους Τούρκους χωριού δίνει στα πάθη του Ιησού μιαν άλλη, πιο πραγματική υπόσταση.

Ο Ντασσέν ζωντανεύει με τρόπο συγκλονιστικό το μυθιστόρημα-αλληγορία του Καζαντζάκη, στήνοντας σκηνές αξέχαστες, όπως εκείνες της σύγκρουσης ανάμεσα στους κατοίκους των δύο χωριών ή εκείνες που οι «επίλεκτοι» του παπα-Γρηγόρη δολοφονούν τον Μανολιό-Ιησού (Πιερ Βανέκ) μέσα στην εκκλησία, με τον Τούρκο αγά (Γκρεγουάρ Ασλάν) να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, κινώντας ταυτόχρονα το πλήθος με εξαιρετική δεξιοτεχνία και δίνοντας στην ταινία μιαν επική μορφή τονίζοντας τη δική του, επαναστατική κατάληξη, με τον παπα-Φώτη και τους κατοίκους του ξεκληρισμένου χωριού να στήνουν «οδοφράγματα» για τη συνέχιση του αγώνα φέρνοντας στο νου την κομμούνα του Παρισιού. Θαυμάσια, στην πρώτη της συνάντηση με τον Ντασσέν, η Μελίνα, στο ρόλο της Κατερίνας-Μαρίας Μαγδαληνής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου