Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Προετοιμασία για Έγκλημα /Dressed to Kill.(1980)του Μπράιαν Ντε Πάλμα

Αποτέλεσμα εικόνας για Προετοιμασία για Έγκλημα /Dressed.to.Kill.(1980)
Ο Χίτσκοκ συναντά το κοινό των κακόφημων grind house αιθουσών του 70 και ο Ντε Πάλμα μαζεύει τα σκουπίδια των exploitation ταινιών για να τα μετατρέψει σε τέχνη. Ηδονική επίδειξη σασπένς και πανούργας χειραγώγησης του κοινού, η δεξιοτεχνική ταινία παραμένει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο της πλάνο μια ασταμάτητη και θρασύτατα ένοχη απόλαυση.

Πρωταγωνιστούν: Mάικλ Κέιν, Νάνσι Αλεν, Αντζι Ντίκινσον, Κιθ Γκόρντον
Διάρκεια: 105'
Ο ερωτισμός, η βία και το μυστήριο δίνουν αλησμόνητο ραντεβού στην διάσημη δημιουργία του Ντε Πάλμα. Η ταινία του είναι ένα διαρκές γαργαλητό του θεατή κάτω από τη μέση, ρουφώντας πονηρές ιδέες από την αστείρευτη δεξαμενή της ανθρώπινης λίμπιντο και παίζοντας με τις έννοιες της ακόρεστης λαγνείας, των ερωτικών φαντασιώσεων και του συσχετισμού ανάμεσα στο σεξ και τον κίνδυνο.
Η δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη δεν γνωρίζει, στο μεταξύ, περιορισμούς, απαριθμώντας τη μια αξιομνημόνευτη σκηνή μετά την άλλη προς τέρψιν όχι μόνο του κοινού, αλλά και του ίδιου του σκηνοθέτη: το αισθησιακό ντους της Αντζι Ντίκινσον που ξεκινά το φιλμ, η σιωπηλή δεκάλεπτη σεκάνς της αποπλάνησης στο μουσείο, η επίθεση με ξυράφι μέσα στο ασανσέρ, το κυνηγητό στο νυχτερινό τρένο, ο φόνος στο ψυχιατρείο κάτω από τα εκστασιασμένα βλέμματα των τροφίμων είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο Ντε Πάλμα δεν θεωρείται άδικα μεγάλος βιρτουόζος. Στις αισθησιακά φωτογραφημένες εικόνες του, ο Χίτσκοκ συναντά το κοινό των κακόφημων grind house αιθουσών του ’70 και ο Ντε Πάλμα μαζεύει τα σκουπίδια των exploitation ταινιών για να τα μετατρέψει σε τέχνη. Λουκάς Κατσίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου