Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Η ερωμένη του Γάλλου λοχαγού /The French Lieutenant’s Woman(1981)του Κάρελ ΡάιζΡομαντική αισθηματική ταινία είναι «Η ερωμένη του Γάλλου λοχαγού», σε σκηνοθεσία Κάρελ Ράιζ. Παρακολουθούμε μια ταινία μέσα σε μια άλλη ταινία, καθώς η σκανδαλώδης σχέση ανάμεσα σ' έναν ευυπόληπτο άνδρα, τον Τσαρλς και μια όχι «καθωσπρέπει» γυναίκα, τη Σάρα, στην Αγγλία του 19ου αιώνα, αντιπαραβάλλεται με μια σύγχρονη σχέση ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς, Μάικ και Αννα, που πρωταγωνιστούν στο Βικτοριανό δράμα.
 Ετσι, το 1867, βρισκόμαστε στο Λάιμ Ρίτζις. Ο Τσαρλς Σμίθσον, ένας μεγαλοαστός, αρραβωνιάζεται την Ερνεστίνα, κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία. Κάποια μέρα, ενώ κάνει περίπατο μαζί της, γοητεύεται από μια ρομαντική γυναικεία φιγούρα, που τη «χτυπούν» άγρια οι άνεμοι στην άκρη του κυματοθραύστη. Είναι η Σάρα, γνωστή ως «η ερωμένη του Γάλλου λοχαγού», η οποία από τότε που την εγκατέλειψε ο εραστής της τον περιμένει κοιτάζοντας μάταια τη θάλασσα. 1980: Ο Μάικ και η Αννα, οι οποίοι έχουν ερωτική σχέση, βρίσκονται στο ίδιο λιμάνι για να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία με το θέμα αυτό, υποδυόμενοι τους Τσαρλς και Σάρα. 1867: Συναντώντας τη Σάρα στις περιπλανήσεις του, ο Τσαρλς απορεί, ακούγοντάς τη να λέει ότι ενώ δεν ελπίζει πια στην επιστροφή του Γάλλου, αρνείται να φύγει από την πόλη, όπου τη χαρακτηρίζουν πόρνη...
Μια ρομαντική ιστορία σκοτεινού ερωτικού πάθους του 1860 στην αγγλική παράδοση του «γκόθικ» κι ύστερα μια σύγχρονη ταινία που γυρίζεται σήμερα μ' αυτό το θέμα και που οι ηθοποιοί - πρωταγωνιστές της βυθίζονται μέσα στους ήρωες και μπερδεύουν τα αισθήματά τους με τα δικά τους. Βασικό χαρακτηριστικό της ταινίας είναι οι συγκλονιστικές ερμηνείες από δύο μεγάλους ηθοποιούς, την Μέριλ Στριπ και τον Τζέρεμι Αϊρονς. Παίζουν, ακόμη, Χίλτον Μακ Ρέι, Εμιλι Μόργκαν κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου