Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Lo Straniero (Ο Ξένος, 1967) του Luchino ViscontiΗ ιταλική έκδοση της προσαρμογής του Λουκίνο Βισκόντι πάνω στην υπαρξιακή νουβέλα του Αλμπέρ Καμύ. Γαλλο-ιταλο-αλγερινή συμπαραγωγή του '67 με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Άννα Καρίνα, Μπερνάρ Μπλιέ και Ζωρζ Ουιλσόν. Παραγωγή Ντίνο Ντε Λαουρέντις, σε συνεργασία με την Paramount.


Ο "Ξένος" αφηγείται την ιστορία ενός συναισθηματικά αποστασιοποιημένου, ανήθικου άνδρα με το όνομα Μερσώ (Μαστρογιάννι). Δεν κλαίει στην κηδεία της μητέρας του, δεν πιστεύει στο Θεό και σκοτώνει έναν άνθρωπο που γνωρίζει ελάχιστα, χωρίς κάποιο ευδιάκριτο κίνητρο. Για το έγκλημά του, ο Μερσώ θεωρείται απειλή για την κοινωνία και καταδικάζεται σε θάνατο. Όταν φτάνει η στιγμή να εισπράξει την «ήπια αδιαφορία του κόσμου», βρίσκει την ειρήνη με τον εαυτό του και με την κοινωνία που τον καταδιώκει...
 Το αριστούργημα αυτό του Καμύ (γραμμένο το 1942) προσαρμόστηκε για την μεγάλη οθόνη από τον Βισκόντι και τον επί σειρά ετών συνεργάτη του Σούσο Κέκι Ντ' Αμίκο, με οπερατέρ τον Τζιουζέπε Ροτούνο και με το μουσικό σκορ γραμμένο από τον Πιέρο Πικκιόνι. Λόγω των συχνών περιορισμών που επιβάλλονται στα πνευματικά δικαιώματα των έργων του Καμύ από τους διαχειριστές της περιουσίας του, η ταινία αυτή του Βισκόντι προβάλλεται πολύ σπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου