Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ/Before Sunset(2004)του Richard LinklaterΠριν το ηλιοβασίλεμα
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

* Before Sunset. ΗΠΑ, 2004. Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ζιλί Ντελπί, Ιθαν Χοκ. Ηθοποιοί: Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί. 81 λεπτά.

*****Εννιά χρόνια μετά την πρώτη τους τυχαία συνάντηση, ένας άντρας και μια γυναίκα ξανασυναντιούνται στο Παρίσι, όπου προσπαθούν μέσα από την εξερεύνηση των συναισθημάτων τους να καταλάβουν τι τελικά συνέβη.
Πριν από εννιά χρόνια, δύο ξένοι, ο Τζέσι και η Σελίν, συναντήθηκαν τυχαία σ' ένα τρένο στη Βιέννη και πέρασαν μια νύχτα μαζί περπατώντας και κουβεντιάζοντας για να χωρίσουν πριν ξημερώσει, έχοντας ορκιστεί να ξανασυναντηθούν έξι μήνες αργότερα, στην όλο δροσιά και φαντασία ταινία «Πριν το ξημέρωμα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, κι αφού δεν κατάφεραν να κρατήσουν το ραντεβού τους, συναντιούνται και πάλι, τυχαία, στο Παρίσι, σ' ένα βιβλιοπωλείο όπου ο Τζέσι, επιτυχημένος πια συγγραφέας, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο που έγραψε εμπνευσμένο από τη συνάντησή τους. Συνάντηση τη φορά αυτή δύο ώριμων ανθρώπων, που καταγράφει με την ίδια φρεσκάδα και ζωντάνια στη νέα του ταινία «Πριν το ηλιοβασίλεμα» ο Λινκλέιτερ, με τους ίδιους πάντα πρωταγωνιστές, τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί, που συμμετείχαν στο γράψιμο του σεναρίου.
Στα 81 λεπτά που κρατάει η ταινία, όσο ακριβώς κρατάει και ο αληθινός χρόνος σ' αυτήν, και σε μια σειρά σκηνές, συχνά με τη μηχανή ν' ακολουθεί τα δύο πρόσωπα στις βόλτες τους στους δρόμους του Παρισιού αλλά και στο πλοίο στο Σηκουάνα, ο Λινκλέιτερ καταγράφει με λεπτομέρεια κι επιμονή τις συζητήσεις τους (στο νου έρχονται ορισμένες ταινίες του Ρομέρ), συζητήσεις που σε κρατάνε (ασυνήθιστο για τέτοιου είδους ταινία) καθηλωμένο στον κόσμο τους, στη συχνά βασανιστική ενδοσκόπησή τους, στα ερωτήματα και το απελπιστικό τους ψάξιμο, τελικά αποκαλύπτοντάς μας, σ' αντίθεση με την πρώτη ταινία, τον εσωτερικό τους κόσμο, την ίδια την ψυχή τους. Ο διάλογος είναι τόσο αληθινός και άμεσος, που μοιάζει να τον έζησαν πραγματικά οι δύο χαρακτήρες. Και το ζευγάρι Χοκ-Ντελπί κατάφερε να δημιουργήσει τη χημεία εκείνη που τονίζει την αυθεντικότητα και την ομορφιά του, σε μια ταινία ελεγειακό σχόλιο πάνω στο πέρασμα του έρωτα αλλά και του χρόνου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2004


https://openload.co/embed/qUtAFt3MxRo/Before_Sunset_%282004%29_BRRip_XviD_MP3.avi.mp4
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου