Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

The Usual Suspects (ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ) (1995) του Bryan SingerΜετά από μια έκρηξη πάνω σε ένα πλοίο στο λιμάνι του San Pedro η αστυνομία ανακαλύπτει 27 πτώματα και ναρκωτικά αξίας 91 εκατομμυρίων δολαρίων. Μοναδικοί επιζήσαντες της έκρηξης είναι ένας Ούγγρος τρομοκράτης, μέλος του πληρώματος του πλοίου και ο Roger "Verbal" Kint, ένας μικροαπατεώνας με μερική αναπηρία, ο οποίος συλλαμβάνεται και ανακρίνεται. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του θα ομολογήσει πώς ακριβώς μπλέχτηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, μαζί με 4 άλλους σεσημασμένους κακοποιούς. Η ιστορία ξεκίνησε έξι εβδομάδες πριν, όταν η αστυνομία, μετά από την κλοπή ενός φορτηγού, συγκέντρωσε 5 συνήθεις υπόπτους, προσπαθώντας να αποκαλύψει το δράστη. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους αυτοί αποφάσισαν να κάνουν μια "δουλειά" όλοι μαζί. Η "δουλειά" θα γίνει, αλλά θα τους φέρει πολύ κοντά στον αινιγματικό, τρομακτικό και μυστηριώδη εγκληματία, Keyzer Soeze. Το μέγεθος της καταστροφής στο λιμάνι και ο αριθμός των θυμάτων δείχνουν πραγματικά να ταιριάζουν με τον Keyzer Soeze, το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν τον έχει δει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει, αλλά ούτε καν να επιβεβαιώσει το αν υπάρχει στην πραγματικότητα ή αν πρόκειται απλά για ένα θρύλο...
Tο παραπάνω στόρι παρουσιάζεται μέσα από δύο ξεχωριστές οπτικές γωνίες του φιλμ: από τη μια έχουμε την άποψη του σκηνοθέτη, ο οποίος παρατηρεί με ακρίβεια τα γεγονότα. Aπό την άλλη, την άποψη ενός από τους πέντε ήρωες, που αφηγείται το χρονικό σ' έναν αστυνόμο. Kαι ο θεατής καλείται να συσχετίσει τις δύο απόψεις, να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα και να προλάβει να προχωρήσει πριν από το ανατρεπτικό φινάλε, στις δικές του εξηγήσεις για την ταυτότητα του «αόρατου» εγκληματία .
Ο Σίνγκερ σκηνοθετεί με εκπλήσσουσα δεξιοτεχνία, φρεσκάδα και ορμή, συνδυάζοντας αρμονικά τα στοιχεία του κλασικού φιλμ νουάρ με σύγχρονα θέματα και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις διάφορες ανατροπές του πανέξυπνου σεναρίου (με αποκορύφωμα βεβαίως την ανατροπή του φινάλε), για να δημιουργήσει μια χιτσκοκική ατμόσφαιρα αποπλάνησης, με απόλυτη αίσθηση των ρυθμών και υπέροχες ερμηνείες από μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών. Το «ψυχαγωγικό» (με την τρέχουσα έννοια του όρου) σινεμά, σε όλο του το μεγαλείο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου