Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα/Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) του Stanley Kubrick

Αποτέλεσμα εικόνας   

Το Dr Strangelove είναι ένα αριστούργημα για την παράνοια του Ψυχρού Πολέμου. Το film αυτό ενώ φαίνεται να είναι ένα θρίλερ σχετικά με την απειλή του παγκόσμιου πυρηνικού ολοκαυτώματος, αποτελεί στην πραγματικότητα μία εξαίσια κωμωδία πάνω στην αφέλεια και την εγωιστική φύση των ανθρώπων για υποδούλωση του "εχθρού". Η ταινία βαδίζει πάνω σε μία λεπτή γραμμή που χωρίζει τον απόλυτο και τελειωτικό τρόμο με την άνευ προηγουμένου ξεκαρδιστική κωμωδία.

Το φιλμ αποτελεί ακόμα μία διασκευή μυθιστορήματος και πιο συγκεκριμένα του Red Alert του Peter George. Η υπόθεση: Ένας παρανοϊκός διοικητής μιας αμερικάνικης αεροπορικής μονάδας (εξαιρετικός και πάλι ο Sterling Hayden), υπερβαίνει τη δικαιοδοσία του και εξαπολύει τα αεροπλάνα του για μία πυρηνική επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Ο πρόεδρος σε συνεργασία με τους συμβούλους του και έναν τρελοεπιστήμονα  προσπαθούν να σταματήσουν τους βομβιστές αλλά και να ηρεμήσουν τον Ρώσους. Ο  απολαυστικός Peter Sellers είναι τρισδιάστατος, ερμηνεύοντας   τον αεροπόρο της HMS, Μandrake, τον πρόεδρο της Αμερικής, Μirkin και τον αινιγματικό αμερικανογερμανό  Dr. Strangelove. Ο Kubrick  υιοθετεί γκροτέσκο στυλ  στις ερμηνείες ,κάτι  που αποδεικνύεται απόλυτα πετυχημένο για το είδος. Παράλληλα  εμπνέεται αρκετές  κωμικές σκηνές ανθολογίας όπως αυτή όπου ο Dr.Strangelove  αδυνατεί να ελέγξει το μηχανικό του χέρι ή όταν ο επισμηναγός Κονγκ(Slim Pickens) ιππεύει ως cowboy την ατομική βόμβα. Με το πέρασμα του χρόνου η λάμψη της ταινίας   όχι μόνο δεν ξεθώριασε αλλά αντίθετα  ακτινοβολεί ως  η απόλυτη αντιπολεμική σάτιρα και παραμένει ακόμη  και σήμερα επίκαιρη, εύστοχη και ξεκαρδιστική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου