Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Ο Βροχοποιός "The Rainmaker" (1997) του Francis Ford Coppola

 https://i1.wp.com/liomenoi.com/wp-content/uploads/2016/12/cFM9TariJqLLiPb6OSsvTfQPTAd.jpg?fit=350%2C525&ssl=1

Από τη μία πλευρά έχουμε τη νουβέλα του John Grisham, δικηγόρος κι ο ίδιος και ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς best seller που έχουν να κάνουν με το χώρο της νομικής (The Firm - Η Φιρμα, The Pelican Brief). Από την άλλη έχουμε τον Francis Ford Coppola (Godfather Trilogy) ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία τη νουβέλα του πρώτου στο αεροδρόμιο και αποφασίζει αμέσως να τη σκηνοθετήσει στη μεταφορά της στον κινηματογράφο. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Η ταινία The Rainmaker - Ο Βροχοποιος, μία ταινία στο πνεύμα του Grisham με την μοναδική σκηνοθετική υπογραφή του Coppola. Με άλλα λόγια μία ταινία που σίγουρα αξίζει να δει κάθε θεατής.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες νουβέλες του Grisham, το The Rainmaker, αν και έχει σχέση με τα δικαστήρια, τις δίκες και τις πολύπλοκες υποθέσεις, δε στέκεται μόνο σε αυτό. Χρωματίζει σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις και τις προσπάθειες του Rudy Baylor (Matt Damon), ενός νεαρού δικηγόρου που προσπαθεί να εδραιωθεί στο δύσκολο χώρο της δικηγορίας τη στιγμή που παλεύει να ανακαλύψει αν αυτό το επάγγελμα τον εκφράζει. Στο δρόμο του συναντά τον Deck Shiffler (Danny De Vito), γραφικό τύπο των δικαστηρίων, ένας άνθρωπος που στην προσπάθειά του να συγκεντρώνει στοιχεία και υποθέσεις για το αφεντικό του, δεν καταφέρνει να αποκτήσει την άδεια εξάσκησης δικηγορίας, παρόλο που έχει δώσει έξι φορές εξετάσεις! Όταν αυτοί οι δυο άνθρωποι αποφασίζουν να ανοίξουν από κοινού γραφείο, καλούνται να παλέψουν με δύσκολες υποθέσεις όπως αυτής της μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που αρνείται να καλύψει τα έξοδα των ασφαλισμένων, αλλά και με ανθρώπινες καταστάσεις. Μια ηλικιωμένη που θέλει να δώσει όλη της την περιουσία σε έναν «ιερέα της τηλεόρασης», ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου και η κακοποίηση μιας γυναίκας που στην προσπάθειά της να αμυνθεί φτάνει στο έγκλημα.
Ο Rudy θα παλέψει ενάντια στις οικονομικές δυσχέρειες, θα κάνει το «λάθος» να συνδεθεί συναισθηματικά με τις υποθέσεις του, θα κερδίσει τελικά πληρώνοντας όμως με το τίμημα της καριέρας για να ανακαλύψει στο τέλος πως τίποτα δεν είναι σταθερό σε αυτή τη ζωή, ενώ το ταξίδι για το ποιος είναι και τι θέλει πραγματικά να κάνει πρέπει να συνεχιστεί για αυτόν. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι λίγο πιο εύκολο, αφού η συνείδησή του θα είναι καθαρή, ενώ η αγάπη θα τον περιμένει.

Ο Matt Damon στο ρόλο του πρωτάρη δικηγόρου είναι απλά ανθρώπινος, γι αυτό και πειστικός. Λίγες εβδομάδες μόνο πριν βγει στον κινηματογράφο το Good Will Hunting - Ο Ξεχωριστος Γουιλ Χαντινγκ που θα του προσφέρει το Όσκαρ και την αναγνώριση, με αυτήν την ταινία έχει ήδη ανοίξει το δρόμο της επιτυχίας. Απολαυστικός είναι για άλλη μια φορά και ο Danny De Vito, σε ένα ρόλο απόλυτα ταιριαστό στην «κομψή τρέλα του». Η κωμική φιγούρα της ταινίας που χωρίς να φτάνει ούτε για μία φορά σε ακρότητες σε κερδίζει και προσφέρει ένα ζεστό χαμόγελο στα χείλη. Η γλυκιά Claire Danes(Romeo + Juliet - Ρωμαιος + Ιουλιετα,1996) καταφέρνει να τα βγάλει πέρα αξιοπρεπώς με το ρόλο της κακοποιημένης συζύγου που όταν φτάνει η δύσκολη στιγμή προσπαθεί πρώτα να σώσει την αγάπη της κι ύστερα τον εαυτό της, χάνοντας όμως κάπου το παιχνίδι αφού η ιστορία της αγάπης της με τον Rudy έρχεται σε δεύτερη μοίρα ανάμεσα σε τόσες άλλες σημαντικές πληροφορίες της ταινίας. Μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών παρουσιάζονται σε μικρότερους ρόλους, κερδίζοντας ο κάθε ένας τις εντυπώσεις με την ερμηνεία τους.

Γιατί ξεχωρίζει αυτή η ταινία ανάμεσα σε τόσα άλλα δικαστικά δράματα που έχουν βγει κατά καιρούς στην οθόνη; Για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί η ιστορία του John Grisham είναι ανθρώπινη και γι αυτό δεν μπορεί να γίνει κουραστική. Δεύτερον, γιατί το σενάριο του Francis Ford Coppola είναι «δυνατό», αποφεύγοντας τις πολλές περιγραφές του βιβλίου και μένοντας στα σημαντικότερα σημεία και στην ερμηνεία των ηθοποιών του και τρίτον, γιατί η σκηνοθεσία του, κάνει μια απλή ταινία να μοιάζει ξεχωριστή στο είδος της. Εντάξει, μπορεί να μη φτάνει το επίπεδο του Nονού, είναι όμως μια ιστορία που θέλει να αφηγηθεί κάτι και το αφηγείται καλά, παρά τη σχετικά μεγάλη της διάρκεια.
Θεανώ Κανελλίδου (cine.gr)

https://openload.co/embed/cQtNb_CJEbw/97broxi.mkv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου