Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Μερικοί το προτιμούν καυτό / Some Like It Hot (1959) του Billy Wilder


Αποτέλεσμα εικόνας για Some Like It Hot (1959)

Κωμωδία 1959 | Α/Μ | Διάρκεια: 120'
Αμερικάνικη ταινία, σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ με τους: Μέριλιν Μονρόε, Τζακ Λέμον, Τόνι Κέρτις, Τζορτζ Ραφτ
Στο Σικάγο της ποτο-απαγόρευσης δυο απένταροι μουσικοί γίνονται χωρίς να το θέλουν μάρτυρες μιας γκαγκστερικής σφαγής κι αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες, για να φύγουν για το Μαιάμι μαζί μ' ένα συγκρότημα γυναικών μουσικών για να γλιτώσουν τη ζωή τους...
Παρωδία των γκαγκστερικών ταινιών δοσμένη με θαυμάσια και πρωτότυπα γκαγκ, σωστή ατμόσφαιρα και ανάπλαση της περιόδου τη ποτοαπαγόρευσης με ειρωνεία, αλλά και σατιρική διάθεση. Η σκηνοθεσία ανήκει στον εξαίρετο Μπίλι Γουάιλντερ («Πρώτη σελίδα», «Τροτέζα» κ. ά.). Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές. Σ’ ένα δεύτερο ρόλο ξεχωρίζει ο κωμικός Τζο Μπράουν και η περιβόητη πια φράση του στο φινάλε: «Κανένας δεν είναι τέλειος»…
https://i2.wp.com/liomenoi.com/wp-content/uploads/2016/12/a0e54isMPuSIyRxZ4ecaWQQ9SpD.jpg?fit=350%2C504&ssl=1

Κριτική ανάλυση του Δ. Παπασπύρου
 Η κωμωδία που βασίζεται στην ανάπτυξη και διερεύνηση αισθηματικών – σεξουαλικών θεμάτων μετανάστευσε από την Ευρώπη στην Αμερική και στη δεκαετία του 1930 μεταμορφώθηκε σε screwball comedy (όρος αμετάφραστος στα ελληνικά). Υπήρξαν πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν σ’ αυτό το είδος από τις αρχές αυτής της δεκαετίας και για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Ο Billy Wilder χωρίς να είναι από τους ειδικούς, χρησιμοποίησε αυτό το κινηματογραφικό είδος για να δώσει στον παγκόσμιο κινηματογράφο την καλύτερη κωμωδία του (σύμφωνα με την άποψη πολλών ιστορικών και κριτικών αυτής της τέχνης).
 Γιατί αυτή η ταινία έχει δεχθεί τόσο τιμητικούς χαρακτηρισμούς; Δύσκολα δε θα αναφερθούμε στους πρωταγωνιστές της, η Marilyn Monroe, το απόλυτο κινηματογραφικό πρότυπο της χυμώδους κι ονειρεμένης γυναίκας. Ο Tony Curtis, πρότυπο της ανδρικής νεότητας, ομορφιάς και σαγήνης. Ο Jack Lemmon, ο μέγιστος ερμηνευτής που δε δυσκολεύεται να πείσει κανένα θεατή ότι θέλει να παντρευτεί έναν άλλο άνδρα για λόγους ασφάλειας!
 Επιπλέον, ο Wilder παρουσιάζει το σεξ και το αντίστοιχο κυνήγι σε πολλές διαστάσεις του (οι οποίες μπορεί να είναι και άπειρες). Σεξ και χρήμα – αποκατάσταση, σεξ και διασκέδαση, σεξ και αίσθηση ασφάλειας, όλα γυρίζουν γύρω από αυτό το θέμα. Η «κωμική μηχανή» που στήνεται στην αρχή της ταινίας (δυο άντρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες για να ξεφύγουν από τη μαφία) αποτελεί απλώς ένα πρόσχημα για να μελετηθούν καίρια ερωτικά ζητήματα και οι αντίστοιχες συμπεριφορές.   
 Ο μεγάλος σατιρικός του παγκόσμιου κινηματογράφου δε διστάζει να φέρει τα πράγματα στα όρια τους για να αποκαλύψει την πραγματικότητα. Το σεξ στην κοινωνία του χρήματος, του θεάματος και της αφθονίας είναι ένα πανίσχυρο όπλο, ισχυρότερο και από τα πολυβόλα των μαφιόζων.
 Η ταινία όμως είναι κι αυτή πληθωρική και χυμώδης και προσφέρει ένα πλούσιο θέαμα, που δανείζεται πολλά στοιχεία από την κωμωδία καταδίωξης, το γκαγκστερικό φιλμ και το μιούζικαλ.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

 https://openload.co/embed/a2SvZol8dqU/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου