Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Το μυστήριο με τις 12 καρέκλες/The Twelve Chairs (1970)του Μελ Μπρουκς

Αποτέλεσμα εικόνας για Το μυστήριο με τις 12 καρέκλες/The Twelve Chairs

Βασισμένη σε μια ιστορία 2 δημοσιογράφων από το 1920 και τοποθετημένη στη Ρωσία του 1927, αυτή η αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία του Μελ Μπρουκς διηγείται την ιστορία ενός πρώην αριστοκράτη (Ρον Μούντι) που με το νέο Σοβιετικό καθεστώς καταλήγει να δουλεύει ως υπάλληλος. Όταν όμως μαθαίνει πως η ετοιμοθάνατη πεθερά του έχει κρύψει μια περιουσία σε χρυσαφικά σε μία από τις 12 καρέκλες της τραπεζαρίας, θα διασχίσει όλη τη Ρωσία με σκοπό να βρει τον ανεκτίμητο θησαυρό, παρέα με έναν καιροσκόπο (Φρανκ Λαγκέλα), έναν κληρικό και έναν πρώην υπηρέτη του (Μελ Μπρουκς).


Μετά την επιτυχία των Παραγωγών και το όσκαρ σεναρίου, ο Mel Brooks σκηνοθέτησε τις Δώδεκα καρέκλες. Μια κωμική (τι άλλο;) ιστορία απληστίας που διαδραματίζεται στη Σοβιετική Ένωση λίγα χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. Ένας πρώην αριστοκράτης μαθαίνει από την ετοιμοθάνατη πεθερά του ότι αυτή είχε τοποθετήσει έναν μεγάλης αξίας θησαυρό σε μία από τις δώδεκα καρέκλες της παλιάς τους τραπεζαρίας. Από κει και έπειτα, όπως αντιλαμβάνεστε, ξεκινάνε απίθανες καταστάσεις, ένα ανελέητο κυνηγητό ανεύρεσης αυτών των καρεκλών που διασκορπίστηκαν πριν χρόνια σε όλη τη Ρωσία. Μαζί με τον αριστοκράτη συνεργάζεται ένας νεαρός ζητιάνος και βασικό ρόλο στα... πάθη τους θα παίξει και ο ιερέας που άκουσε την εξομολόγηση της ετοιμοθάνατης.
Το διάσημο μυθιστόρημα των Ρώσων Ilf and Petrov μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Brooks το 1970, μένοντας αρκετά πιστός στο βιβλίο. Βέβαια, μην περιμένετε να δείτε μια ταινία με το χαρακτηριστικό αναρχικό χιούμορ του· αυτό θα έρθει τέσσερα χρόνια αργότερα. Εδώ υπάρχει μια υποτυπώδης ιστορία, έχουμε καθαρά μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος και λίγη συγκίνηση.

http://vidzi.tv/3ox5b0ww9amg.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου